Ruski dobrovoljac koji je ratovao u BiH optužen za rušenje aviona i smrt 298 osoba

696

Četiri osobe su osumnjičene za rušenje aviona “Malaysia Airlinesa MH17” od prije pet godina kojom prilikom je poginulo 298 putnika i članova posade. Kako piše britanski The Guardian koji se poziva na međunarodne istražitelje, za rušenje aviona osumnjičeni su Igor Girkin, bivši pukovnik ruske tajne službe, Sergej Dubinski, oficir ruske vojnoobavještajne službe GRU, te Oleg Pulatov, bivši pripadnik specijalnih snaga GRU-a. Uz ovu trojicu ruskih državljana za rušenje malezijskog aviona tereti se i Ukrajinac Leonid Harčenko, zapovjednik separatističkih vojnih snaga u Donjecku. Svima njima bi se trebalo suditi u Holandiji, a suđenje bi trebalo početi u proljeće naredne godine.

Mozak cijele ove zločinačke operacije, kako piše “The Guardian” bio je Igor Girkin koji je u to vrijeme bio ministar odbrane u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Girkin je bio na čelu vojnog komandnog lanca u Donjeckoj Republici koji je bio tijesno povezan za ruskim vojnim i političkim vrhom u Moskvi. Ta je veza podrazumijevala i nabavku teške vojne opreme iz Rusije, uključujući i raketni lanser “BUK” koji je pucao na malezijski avion sa, kako se kaže, “strašnim posljedicama”.

Istražitelji ovog terorističkog čina su kazali da “optuženi nisu samo pritsnuli dugme, nego su bili odgovorni za dovlačenje protuzrakoplovnog sustava u Istočnu Ukrajinu. Zato bi mogli biti kazneno odgovorni za ubistvo 298 osoba”.

Prvoosumnjičeni za ovu tragediju Igor Girkin, prije nekoliko godina bez problema i kajanja je priznao svoje učešće u rušenju aviona “Malaysia Airlainesa” na nebu iznad istočne Ukrajine. “Avion je skinut u oblasti Donjeck. Upozorili smo vas: ne letite našim nebom”, napisao je on na svom VK-u, ruskoj verziji Facebooka.

Kao što su pisali mediji, Igor Girkin je, pod imenom Igor Ivanovič Strelkov, boravio kao dobrovoljac tokom agresije na Bosnu i Hercegovini. On je u jesen 1992. godine bio u Višegradu, gdje se fotografisao sa jednim od najzloglasnijih komandanata vojske RS iz ovog kraja Bobanom Inđićem. Prema tvrdnjama nekih očevidaca Girkin, odnosno “komandant Streljcov” bio je na čelu jedinice Kozaka koji su ratovali i na sarajevskom ratištu. U Višegradu je nakon rata izgrađeno groblje za ruske dobrovoljce koji su poginuli tokom agresije na BiH.

(Saff/Slobodna Bosna/Faktor)