Samit u Teheranu – Rusija i Iran na jednoj, Turska na drugoj strani

1479

Na današnjem sammitu čelnika Rusije, Turske i Irana koji se održao u Teheranu nije postignut nikakav dogovor o sudbini sirijske pokrajine Idlib.

Naime, Vladimir Putin i Hassan Rohani odlučni su da pokrajinu Idlib treba, kako kažu, očistiti od terorista, dok turski predsjednik Erdogan ne podržava vojno rješenje problema.

Turski predsjednik Erdogan je na samitu pozvao na prekid ubijanja u sirijskom Idlibu.

“Danas smo ovdje kako bismo tražili način za okončanje humanitarne drame”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Nipošto ne želimo da narod Idliba, koji je pretrpio veliku bol, bude izložen novim katastrofama.”

Erdogan je tokom današnjeg samita istakao kako Turska ostaje prisutna sve do potpunog očuvanja političkog, socijalnog i geografskog jedinstva Sirije.

“Ne želimo da Idlib postane jezero krvi. Od vas prijatelja očekujemo da nas pomognete u tim nastojanjima”, poručio je Erdogan.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin je otvoreno rekao da se ne slaže sa Erdoganom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa pozivom da svi teroristi u Siriji spuste oružje, ali je rekao da je protiv prijedloga svog turskog kolege da se u Idlibu uvede primirje, naglasivši da učesnici samita ne mogu da odgovaraju za teroriste i za pripadnike oružane opozicije, jer oni ne učestvuju u pregovorima.
„Ovdje nema predstavnika oružane opozicije, a tim prije ni predstavnika Nusra fronta ili DAEŠ-a. Smatram da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prilično u pravu, primirje bi bilo dobra stvar, ali mi ne možemo za njih da kažemo da će prestati da pucaju ili da koriste dronove sa bombama“, rekao je Putin.

On je istakao i da je glavni zadatak trenutno da se izbace militanti iz Idliba, jer njihovo prisustvo predstavlja najveću prijetnju za sirijske građane u tom regionu.

„Naš zajednički i bezuslovni prioritet je konačna likvidacija terorizma u Siriji. Nedavno je uz podršku ruske avijacije uspješno oslobođena cjelokupna jugozapadna teritorija zemlje“, precizirao je ruski predsjednik.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se teroristima, pod izgovorom da se time štite civili, pruža podrška u povlačenju pred napadima, kao i da se nanosi šteta sirijskoj armiji.

I iranski predsjednik je odlučan da se Idlib mora osvojiti. On licemjerno navodi da se treba voditi računa da u operacijama osvajanja Idlibe ne pogine puno civila.