Saudijska Arabija zadala je težak udarac turskoj ekonomiji, a slijedi još teži

4

Kriza u odnosima između Turske i Saudijske Arabije zbog ubistva novinara Khashoggija u istanbulskom konzulatu Kraljevine dovela je do značajnog smanjenja broja saudijskih turista u Turskoj, što predstavlja težak udarac za ovu zemlju koja se, i bez toga, suočava sa ekonomskim problemima.

U Saudijskoj Arabiji intenzivno se vodi medijska kampanja protiv turističkih putovanja u Tursku, što je odgovor na oštru retoriku turskog predsjednika i direktno prozivanje saudijskog prijestolonasljednika za odgovornost u vezi navedenog slučaja.

Iako odavno odnos dvije „sunijske sile“ odlikuje široko rasprostranjeno rivalstvo, godišnje su Tursku posjećivale stotine hiljada saudijskih turista koje je u tu zemlju privlačila umjerena klima i bogato kulturono-historijsko nasljeđe. Na taj način Saudijci su značajno doprinosili povećanju ekonomskih prihoda u Turskoj. Prema istraživanju Centra kralj Fejsal za istraživanja i islamske studije, prosječna potrošnja saudijskog turiste u Turskoj iznosi 500 dolara, što je mnogo više od prosječne potrošnje evropskih turista. Pored toga, Saudijci su najznačajniji strani kupci nekretnina u Turskoj i ubrajaju se među najveće investitore u ovom sektoru.

U posljednje vrijeme, pak, sve su češća upozorenja saudijskih diplomatskih predstavništava u Turskoj na krađe u kojima su žrtve saudijski državljani, te se saudijski građani upozoravaju na opasnosti kupovine nekretnina u toj zemlji. Predsjednik Upravnog odbora Trgovačke i industrijske komore Rijada, Adžlan el-Adžlan, krajem maja je na svom twitter profilu napisao: „Neprijateljska retorika i kampanja turske vlade protiv Kraljevine postala je jasna svima, stoga otvoreno kažem da je turska vlada pod vođstvom Erdogana neprijatelj Kraljevine, njenog vođstva i naroda, i svako ulaganje i turizam u Turskoj je pružanje podrške neprijatelju!“

France Press navodi da je u prvih pet mjeseci 2019. godine, zabilježen pad turističkih posjeta iz Saudijske Arabije u Tursku za 30 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tržište nekretnina je moćno oruđe koje Saudijska Arabija još nije upotrijebila u konfliktu sa Turskom, smatra analitičar Husejn Abiš sa vašingtonskog Instituta za zemlje Zaljeva.

Statistički podaci, navodi France Press, pokazuju da ovaj sektor još nije doživio nikakvu štetu zbog narušavanja saudijsko-turskih odnosa. Štaviše, u prvih pet mjeseci 2019. godine, zabilježen je porast saudijske kupovine nekretnina, u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, može se primijetiti da se tenzije između dvije zemlje dešavaju uporedo s nastojanjem Saudijske Arabije da riješi svoju ekonomiju ovisnost o prodaji nafte. Saudijska.

Arabija kampanjom protiv saudijskog turizma u Turskoj, očigledno želi „jednim udarcem ubiti dva zeca“: s jedne strane želi nanijeti ekonomsku štetu Turskoj s kojom su odnosi u silaznoj putanji, a s druge strane uvjeriti svoje građane da svoj novac ulažu u Kraljevini i tako pomognu domaću ekonomiju.

Vrijeme pred nama pokazat će hoće li se saudijska vlada odlučiti na agresivniju kampanju protiv saudijskog ulaganja u Turskoj, povlačenja investicija i bojkota tržišta nekretnina. Ukoliko se to desi, Erdoganova vlada će se, nesumnjivo, naći pred još jednim ekonomskim izazovom.