Saudijski pisac najvljuje osnivanje širokog fronta protivnika dinastije Saud

1167

Piše: Abdullah Nasup

Saudijski pisac Marzoq Mashan Al-Otaibi, koji živi u Parizu, otkrio je da „nekoliko desetina hiljada” protivnika, kako je rekao, “novog režima dinastije Saud” namjeravaju uspostaviti antirežimski blok pod nazivom Pokret nacionalne mobilizacije.
Al-Otaibi, koji je radio kao novinar za dvije saudijske novinske kuće: Makkah i Al-Sharq, objavio je to na svom profilu na društvenoj mreži Twitter. 
“Namjeravamo početi pripreme za osnivanje Pokreta nacionalne mobilizacije, s ciljem doprinosa naporima za uspostavljanje mudre vlade u zemlji na Arapskom poluostrvu, koja će čuvati zemlju i interese ljudi”, naveo je u saopćenju, nazvavši Saudijsku Arabiju zemljom Arapskog poluostrva.
“Deseci hiljada naše braće i sestara zahtijevaju reforme od (saudijskog) režima, razvoj zemlje i davanje prava narodu”, dodao je Al-Otaibi.
Ova grupa ljudi, kako stoji u saopćenju, pozvala je na jednakost, poštenje, pravdu, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava, te su upozorili na korupciju “koja iscrpljuje resurse zemlje”.
U izjavi se ističe da saudijski režim nije pozitivno odgovorio na dosadašnje pozive na reforme, niti će pristati na uvođenje ovih promjena. Umjesto toga, kaže se u saopćenju, “režim pod novim vođstvom (misli se na Muhammeda ibn Selmana) ide korak naprijed u produbljivanju korupcije, represije i ugrožavanja stabilnosti zemlje”.
Obraćajući se saudijskom narodu, Al-Otaibi je rekao: “Prijestolonasljednik nastavlja da vas podcjenjuje ​​ignorirajući sve ono što je zabranjeno po arapskim običajima i vrijednostima, te kršeći islamske svetinje.”
Al-Otaibi nije zaboravio spomenuti pitanje političkih zatvorenika, tzv. zatvorenika savjesti, kako ih nazivaju u arapskom svijetu, istaknuvši da oni “pate od okrutnosti zatvora samo zato što su htjeli bolju domovinu i prosperitet za ljude, i pozvali na ukidanje nepravde.”