Šiijski vojni kampovi pripremaju sirijske dječake da budu topovsko meso u sektaškim ratovima iranskog režima

558

Piše: Abdullah Nasup

Arapski mediji otkrili su informacije o šest kampova u Siriji, u kojima Iranska revolucionarna garda provodi vojnu obuku maloljetnih Sirijca.

Osim vojne obuke, djeca u ovim šiijskim kampovima prolaze proces šiizacije i ideološke indoktrinacije. Sektaško-ideološku indoktrinaciju i vojnu obuku dječaci prolaze u grupama koje nose zvučne nazive tipa „lavovi Husejna“, „sinovi zejnebija“ „potomci Husejna“ i slično.

Kamp eš-Šejbani

Ovaj kamp nalazi se u blizini Damaska, u pravcu sjevero-zapada. Kamp čuvaju pripadnici libanskog Hezbolaha, a u njemu se pored iranskih instruktora i pripadnika šiijskih milicija iz Iraka, nalaze i oficiri Asadove vojske.

Ovo je glavni kamp i u njemu veliki broj maloljetnika iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Jemena, te djece palestinskih izbjeglica u Siriji, prolaze intenzivnu obuku, nakon čeka bivaju poslani na različite frontove.

Novinska agencija Al-Ain, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tvrdi da se neki svršenici vojne obuke iz ovog kampa šalju u Jemen gdje se bore na strani proiranske terorističke organizacije Husi.

En-Nejrub

Na području Nejruba, na istoku pokrajine Idlib nalazi se još jedan kamp za obuku maloljetnika. Ovo je kamp koji pripada palestinskoj terorističkoj grupi Brigada Kuds, odanoj iranskom režimu. Njihovog vođu, Muhammeda Seida, veže čvrsto prijateljstvo s ozloglaženim iranskim generalom i zločincem Kasimom Sulejmanijem, odgovornim za brojne masakre nad sunijskim civilima u Siriji i Iraku.

U ovom kampu vojnu obuku prolaze maloljetni Palestinci i Sirijci.

El-Kusejr

Na području Kusejra, na jugu pokrajine Homs, šiijski teroristi Hezbolaha upravljaju kampom u kojem vrše obuku djece, a potom ih šalju na različite frontove.

Pokrajina Deir-Zor

Preostala tri kampa nalaze se u pokrajini Deir-Zor: jedan u području Ajn Ali, drugi u gradu Mejadin, treći u Abu Kamalu. Obuku u ovim kampovima izvode iranski i irački instruktori. Iskustva sirijskih dječaka iz šiijskih kampova za obuku i indoktrinaciju

Dvanaestogodišnji Ahmed iz grada Mejadin regrutovan je prije nekoliko mjeseci. O svom iskustvu u iranskim kampovima za obuku kaže: „U naš kraj je došao jedan šiijski klerik i pozvao nas djecu  da se priključimo kampovima za obuku. Obećao je da ćemo dobijati platu od 300 dolara mjesečno, da ćemo biti oslobođeni služenja vojnog roka u vojsci (Asadovog režima) i da će onome ko želi da se oženi pomoći u tome. Mom prijatelju Muhammedu su stvarno pomogli da se oženi i dali su mu stan.“

Ahmed priča kako je prošao kroz intenzivnu četrdesetodnevnu vojnu obuku tokom koje je naučio rukovati s lahkim pješadijskim naoružanjem, uz vjersko-ideološku indoktrinaciju kroz koju je podučavan ispravnosti šiizma i učen da mrzi zaljevske  i sve druge zemlje koje su oponenti iranske sektaško-ekspanzionističke politike.

Pred Ahmedom je sada drugi nivo obuke koji uključuje obuku u rukovanju eksplozivom i pravljenje eksplozivnih naprava, obuku u izvođenju atentata i otmica, borbu u urbanoj sredini i borbu prsa u prsa, nakon čega će biti spreman da učestvuje u borbama.

Šesnaestogodišnji Mazin, koji je prošao ove šiijske kampove, potvrdio da prima platu od oko 300 dolara mjesečno i da već ima ratno iskustvo. On je medijima kazao kako su njegovoj grupi instruktori tokom obuke govorili da se spreme za borbu u Jemenu na strani Husija, jer „imam Mehdi želi od vas da budete njegovi vojnici u Jemenu i dožnost vam je da se odazovete njegovom pozivu.“

Omer iz Abu Kamala ima petneast godina i prošlog mjeseca se priključio jednom kampu Iranske revolucionarne garde radi obećanja šiijskog klerika da će njegov otac biti pušten iz režimskog zatočeništva. „Ja sam, ustvari, morao da se priključim ovom kampu kako bi moj otac bio pušten na slobodu.“, kazao je Omer.

Novac – ključni motiv

Novac i materijalne pogodnosti su najčešći motivi zbog kojih sirijski dječaci odlaze u ove kampove u kojima ih iranski instruktori pripremaju da šire nered i zlo gdje god to „imam Mehdi“ poželi.

Mlađa djeca dobijaju između 150 i 300 dolara, dok stariji dječaci primaju od 300 do 700 dolara mjesečno, piše Al-Ain.