Sisi usred pustinje gradi novi glavni grad Egipta u kojem će živjeti elita

1515

Piše: Abdullah Nasup

Usred egipatske pustinje, četrdesetak kilometara od Kaira, oko 60 kilometara od Sueskog kanala, niče Novi administrativni glavni grad Egipta, kako se trenutno službeno naziva.

Vojska posjeduje 51% dionica kompanija koje su zadužene za izgradnju, dok ministarstvo izgradnje i prostornog uređenja posjeduje 49%.

Izgradnja projekta započela je 2015. godine. Tačan datum završetka radova nije poznat, a očekuje se da će ovaj ambiciozni projekat biti završen do 2024. godine. Svakodnevno na tom velikom gradilištu radi oko 200.000 ljudi. Procjenjuje se da će ostvarenje ovog megalomanskog projekta koštati izmeđ 20 i 25 milijardi dolara.

S površinom od oko 714 kvadratnih kilometara, jednom kada/ako bude završen, površinski će biti veći od Madrida ili Birminghama. Njegov centralni park bit će duplo veći od njujorškog, i trodupolo veći od Hyde Parka. Imat će najveću zgradu u Africi, najveću katedralu na Bliskom istoku, najveću operu izvan Evrope i, predviđa se, najveću džamiju u Egiptu. Za stanovnike i posjetioce ovog grada bit će izgrađen moderan međunarodni aerodrom. Grad će, također, sadržavati poslovnu zonu.

No, kako se čini, vlast izgrađuje grad za elitu. Urbanistički planer, Davis Sims, autor djela Egypt’s Desert Dreams: Development or Disaster, u izjavi za španski portal Publico je rekao: „Većina ljudi, čak i niže srednje klase, neće sebi moći priuštiti ništa u tom novom glavnom gradu.“     

Egipatske vlasti žele da sjedište predsjednika, vlade, ministarstava i parlamenta, što prije preseli u ovaj grad. Planirano je da u gradu živi oko šest i po miliona stanovnika, a očekuje se da će grad osigurati oko milion i 750 hiljada radnih mjesta.

Glavni razlog kojim egipatske vlasti opravdavaju ovaj projekat jest da će se izgradnjom novog grada rasteretiti prenapučeni Kairo, te da će se značajno smanjiti saobraćajna gužva u sadašnjem glavnom gradu. No, prema mišljenju mnogih Egipćana, režim želi izgraditi bastion svoje vlasti koji će naseliti elitom koja je dio režima, kako se više ne bi ponovila narodna revolucija poput one 25. januara 2011. godine, navodi Publico.