Srbinu Herojski krst za ubijanje 6 ukrajinskih snajperista!

3668

Ova samoproklamovana federacija, u čijem su sastavu Donjecka i Luganska republika, dodIJelila je Srbinu nekoliko odlikovanja, a među njima je i Herojski krst za izvanredan rad snajperom i uništavanje šest protivničkih snajpera. To je učinjeno po preporuci komandanta Prve posebne slovenske brigade Narodne samoodbrane, koji je pohvalio njegove ratne vJeštine:

“Dejan Berić zvani Deki vrhunski ispunjava vojne zadatke. On je univerzalni vojnik, odličan je snajperista, izviđač, strijelac. Sposoban je da se brzo preorijentiše prema borbenoj situaciji, uključujući neočekivane i nestandardne događaje. Jednako dobro radi pojedinačno i u vojnoj grupi. Deki je primjer vojnika koji se neustrašivo bori”.

“Ponosan sam. Svaka ta medalja ima priču iza sebe, priču koja je ispisana sa mnogo žrtvovanja. Za mene ove medalje znače uvažavanje. Svaka od njih, sem one za bespilotne letjelice, zalivena je krvlju mojih drugova. Svaku kad pogledam, vidim likove desetine naših boraca na njoj”,rekao je Berić za Kurir, ali nije želio da odgovori plaši li se povratka u Srbiju.

Poslednji put je boravio kod kuće u septembru, nakon što je oslobođen iz zatočeništva, u kojem je proveo mjesec dana, kada ga je ukrajinska vojska zarobila na putu između Luganska i ruske granice tokom transporta ranjenika.