Srpska vlast u Bosanskom Novom zabranila Bošnjacima ukop umrlih u gradskom mezarju

159

Skoro svakodnevno se događaju primjeri nasilja srpskih vlasti u Republici Srpskoj nad Bošnjacima. Bošnjački povratnici suočeni su sa teškim problemima. Uskraćuju im se najosnovnija ljudska prava. Nažalost, bošnjačka politika, naročito ona koja stoluje u Sarajevu, gluha je i slijepa prema problemima sa kojima su Bošnjaci svakodnevno suočeni u RS-u.
1908203_467403806757298_2378975449426409565_nBošnjaci iz Bosanskog Novog ovih dana prolaze kroz teška iskušenja. Naime, općinske vlasti su zabranile ukob umrlih Bošnjaka na gradsko mezarje. Na adresu Saffa stiglo je potresno pismo Bošnjaka iz Bosanskog Novog.
” U Džematu Urije večeras  se desio smrtni slučaj, na ahiret je preselila Osmanagić Tanija. Molimo Allaha dželešanuhu da joj podari Džennet, a porodici sabur. Ova dženaza se ne smije obaviti na našem mezarju Brkići, kao što se vidi u prilogu rješenja od Opštine. Zakonom je predviđena kazna do 5000 KM ako to uradimo. Sutra ćemo zatražiti od Opštine Novi Grad da nam kaže gdje da sahranimo rahmetli Taniju. Evo šta se dešava sa muslimanima u Bosanskom Novom”, navodi se na kraju pisma.
Imam džemata Urije Muhamed Hodžić je pokrenuo inicijativu za mirno protestno okupljanje protiv nametanja zabrane ukopavanja u mezarje Brkići. Danas je Opština Novi Grad (Bosanski Novi) izdala rješenje o zabrani okupljanja uz prijetnju primjene kaznenih odredbi.
Pozivamo uspavane bošnjačke političare iz sarajevskih vila da pomognu ovim ljudima. I ovaj primjer je dokaz da Hashim Tachi govori istinu kada kaže da je Bosna iHercegovina veća Srbija od same Srbije!