‘Strateški plan’ Saudijske Arabije da sruši Erdogana

3

Saudijska Arabija je započela s provedbom „strateškog plana“ suprotstavljanja turskoj vladi, nakon što je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odlučio da je „previše strpljiv“ s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Plan detaljno iznesen u poverljivom izvještaju zasnovanom na javnim i tajnim informacijama koji je pripremio saveznik kraljevine, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Mjesečni izvještaj s informacijama piše Politički centar Emirata, s bliskim vezama s njihovom vladom te sigurnosnim službama.

Pod naslovom „Mjesečni izvještaj o Saudijskoj Arabiji, izdanje 24, maj 2019.“, dokument je dostupan ograničenom krugu i namijenjen je samom vrhu vlade u Emiratima. Ne pojavljuje se na web stranici centra. Kopiju je dobio Middle East Eye.

U njemu stoji da su u Rijadu u maju izdata naređenja za provođenje strateškog plana suprotstavljanja turskoj vladi.

Cilj plana je koristiti „sva moguća sredstva za vršenje pritiska na Erdoganovu vladu, oslabiti ga i držati zaokupljenim domaćim pitanjima u nadi da će ga opozicija srušiti ili zaokupiti suočavanjem s nizom uzastopnih kriza, zbog čega će se spotaknuti i napravi greške za koje bi se mediji sigurno uhvatili “.

Iz MEE kontaktirali su Politički centar Emirata radi komentara, ali do trenutka objave ovog teksta nisu dobili odgovor.

Ograničavanje utjecaja

Cilj Rijada je ograničiti regionalni utjecaj Erdogana i Turske.

„Kraljevina bi počela ciljati tursku privredu i vršiti pritisak prema postepenom prekidu saudijskih investicija u Turskoj, smanjenju broja saudijskih turista koji posjećuju Tursku, istovremeno stvarajući alternativne destinacije za njih, smanjivati saudijski uvoz turske robe i, najvažnije, minimizirati tursku regionalnu ulogu u pitanjima islama“, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, Mohammed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, donio je odluku da se suprotstavi Turskoj nakon što su saudijski agenti u konzulatu njihove zemlje u Istanbulu ubili Khashoggija.

Ubistvo saudijskog novinara, kolumniste MEE-a i Washington Posta, razbjesnilo je cijeli svijet, velikim dijelom zahvaljujući insistiranju Turske da Rijad preuzme odgovornost i otvorenost u vezi s tom aferom.

“Predsjednik Erdogan otišao je predaleko u svojoj kampanji blaćenja kraljevine, posebno ličnosti prijestolonasljednika, koristeći na najgrublji način slučaj Khashoggi”, navodi se u izvještajima.

Politički centar Emirata u dokumentu tvrdi da Turska nije pružila “konkretne i poštene” informacije kako bi pomogla saudijskoj istrazi ubistva, već je umjesto toga u medije pustila “dezinformacije” “s ciljem da ocrni imidž kraljevine i pokuša uništiti reputaciju prijestolonasljednika“.

Rijad je zaključio da Erdogan nije uspio u svom pokušaju politizacije i internacionalizacije slučaja i sada je došlo vrijeme obračuna, piše u izvještaju.

I CIA i vodeći članovi američkog Kongresa prihvatili su procjenu turske obavještajne službe oko Khashoggijevog ubistva.

CIA je također zaključila da je Mohammed bin Salman gotovo sigurno odobrio operaciju.

“Prihvaćen stav je da nema šanse da se to dogodilo bez njegovog znanja ili uključenosti”, rekao je američki zvaničnik upoznat sa zaključcima CIA-e, javlja Washington Post.

Od tada, izvještaj Agnes Callamard, istražiteljice za ljudska prava UN-a, detaljno je iznio poteškoće na koje su naišle turske vlasti prilikom istrage ubistva i dobijanja pristupa zgradi konzulata i domu generalnog konzula.

Callamard je zaključila da je krunski princ naručio Khashoggijevo ubistvo.

Počinje pritisak

Prošle sedmice se vidio i prvi javni znak kampanje detaljno iznesene u dokumentu Emirata.

Saudijske vlasti onemogućile su uvoz tekstilnih proizvoda i hemikalija na 80 kamiona iz Turske u kraljevinu preko luke Duba.

Tri stotine kontejnera koji su prevozili voće i povrće iz Turske također je zadržano u luci u Jeddi, rekao je turski zvaničnik za MEE pod uvjetom anonimnosti.

Broj saudijskih turista koji posjećuju Tursku smanjen je za 15 posto (sa 276.000 na 234.000) u prvih šest mjeseci 2019. godine, pokazuju službeni podaci koje je objavilo tursko ministarstvo turizma.

Saudijska Arabija ima oko 2 milijarde dolara izravnih investicija u Turskoj, prema podacima turskog ministarstva vanjskih poslova iz 2018. godine.

Te godine izvoz iz Turske u Saudijsku Arabiju procijenjen je na oko 2,64 milijarde dolara, dok je uvoz iz kraljevine iznosio 2,32 milijarde dolara.

Iza kulise, poslani su i drugi signali u Ankaru.

Izvještaj Emirata kaže da je „kao znak da saudijsko rukovodstvo prekida vezu sa Erdoganom i počinje ga tretirati kao neprijatelja“, kralj Salman „bez oklijevanja“ odobrio preporuku savjetodavnog odbora da ne šalje službeni poziv na samit visokih zvaničnika Organizacije islamske saradnje u Meki.

Ime turskog predsjednika dodano je na spisak onih koji su isključeni, zajedno sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Asadom, iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Na kraju je kralj Salman odlučio dozvoliti katarskom emiru da prisustvuje događaju u Meki iako poziv Erdoganu nije poslan.

Turska vlada je svjesna pokušaja saudijskog prestolonasljednika da prekine odnose i pokušava se izboriti s njima održavanjem izravne komunikacije s njegovim ocem, kraljem Salmanom.

Visoki turski zvaničnik, govoreći anonimno, rekao je da postojanje saudijske strategije za kažnjavanje Turske zbog njenog stava o slučaju Khashoggi nije iznenađujuće.

“Svjesni smo onoga što rade. Javno je u toj mjeri da ste mogli vidjeti njihove aktivnosti na društvenim medijima koji podržavaju Saudijsku Arabiju i saudijskim državnim medijima”, rekao je zvaničnik za MEE, napominjući da su otvoreno pozivali na bojkot .

„Dolasci turista se smanjuju, a imamo i problema vezanih za uvoz iz Turske. Pomno pratimo situaciju.”

Turski zvaničnik rekao je, međutim, kako Ankara ne vjeruje da saudijski građani mijenjaju svoj stav prema Turskoj, uprkos naporima vlade u Rijadu.

„Istanbul, na primjer, još je pun saudijskih turista. Saudijski zvaničnici trebali bi pogledati BBC-jevu anketu o Erdoganovoj popularnosti na Bliskom istoku. Tada će shvatiti da ne uspijevaju“, rekao je zvaničnik.

Erdogan je u četvrtak telefonski razgovarao s kraljem, spomenuvši problem zadržavanja turskih proizvoda u saudijskim lukama.

Drugi turski zvaničnik, koji je također anonimno govorio, rekao je da je Erdoganov telefonski razgovor sa saudijskim kraljem bio srdačan i fokusiran na regionalna dešavanja, poput Sirije i palestinskog pitanja.

Zvaničnik, koji je upućen u poziv, rekao je da je kralj lucidan i da podržava turske interese u vezi sa Sirijom.

Erdogan je u istom razgovoru pozvao kralja Salmana i njegovu porodicu, uključujući i prijestolonasljednika, u Tursku.

(TBT, MEE, Prevela Jasmina S. Drljević)