Stravični izvještaj: Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata

394

Border Violence Monitoring Network (BVMN), mreža nevladinih udruženja koja se bave pravima migranata i izbjeglica, u novom izvještaju za oktobar prozvala je hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka, tj. sistemskog nasilja nad njima.

U izradi izvještaja aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva.

U izvještaju se ističe da je u oktobru zabilježen “visok broj iznimno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prijelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

– U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku 2 sa 4 metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu – navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i skupine migranata.

Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju.

Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde.

– Slučajevi zabilježeni u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne skupine migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu – navodi se u izvještaju.

Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, potonjih naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde.

BVMN naglašava da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija provede razodijevanje osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem, ali u zabilježenim slučajevima migranti su bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu. Navodi se kako je takvo postupanje hrvatske policije u martu zabilježio Amnesty International te da se skidanje odjeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih mjeseci.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije migranata i tako ih seksualno zlostavljali i ponižavali, stoji u izvještaju.

U izvještaju se još jednom navode dokazi za općepoznatu praksu razbijanja mobitela migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil. Navodi se primjer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na što su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

U izvještaju se navode i primjeri kršenja ljudskih prava migranata na cijeloj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se npr. srpsku policiju optužuje da je namjerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida. Ipak, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na vanjskoj granici Evropske unije i preko koja mnogi migranti žele ući u EU.

Naglašava se da je, uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija RH, dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU te i pohvale odlazećeg predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkeru (Jean-Claude Juncker). BVMN napominje kako hrvatska policija provođenjem pushbacka i onemogućavanjem traženja prava na azil krši niz europskih direktiva.

Na kraju izvještaja za novembar BVMN ističe kako je samo prošli mjesec hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, ovisno o izvorima. Većinu migranata se ilegalno protjeralo u BiH, no ima i primjera protjerivanja migranata iz Hrvatske u Srbiju, prenosi Index.hr.