Suad Dacić evakuisan iz Jemena

175

Student iz Sjenice Suad Dacić, evakuisan je iz ratom zahvaćenog Jemena i trenutno se nalazi u Džibutiju, odakle se javio porodici i rekao im da je dobro.
“Prvo nam se javio danas oko 14 sati i rekao da čeka ruski avion kojim će biti evakuisan iz Sane. Nakon toga je bio nedostupan, a večeras oko 19 sati nam je poslao poruku i rekao da je sletio u Džibuti”, priča Suadov brat Zijad.
On ne zna ko je organizovao Suadovu evakuaciju iz Sane i da li je u svemu učestvovalo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.
“Rekao nam je da će iz Džibutija biti prebačen u Moskvu, a tek onda u Srbiju”, kaže Zijad.
Kako je ranije javila Russia Today, dva ruska aviona danas su evakuisala preko 300 osoba iz Sane.
Prvi je, na putu ka Moskvi, sletio u Kairo kako bi dopunio gorivo, a drugi, u kojem je bio Suad Dacić, je sletio u Džibuti, pa je nastavio put ka glavnom gradu Rusije.
Suad je u Sani pohađao Fakultet za islamske studije na koji je otišao nakon završene Medrese u Novom Pazaru. Završna je godina i do završetka školovanja ostao mu je još diplomski rad.
Podsjećamo Suad se u ponedjeljak javio roditeljima i Islamskoj zajednici u Srbiji i rekao im da apeluju na državne organe Srbije kako bi ga što prije evakuisali iz Sane koju kontrolišu šiitski pobunjenici.
On je pokušao ranije da napusti Jemen, kupio je avionsku kartu, ali je par sati prije leta aerodrom bombardovala koalicija arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom i bio je primoran da se vrati u studentski dom.
Prethodnih dana je sa svojim rođacima komunicirao preko interneta i javljao im da mu je život ugrožen, da avijacija Saudijske Arabije konstantno bombarduje Sanu i da gradom odjekuju eksplozije.
U Jemenu trenutno bukti građanski rat između šiitskih pobunjenika, vojske Jemena i članova Al-Kaide. U sukob su se uključile i Saudijska Arabija i još devet arapskih zemalja koje su počele bombardovanje položaja oružanih formacija šiita kako bi spriječili njihovu ofanzivu i preuzimanje kontrole nad cijelim Jemenom.

Blic