Sudbina šejha Al-Awde: 300 dana iza rešetaka

828

Piše: Mohamed al-Najjar / Al Jazeera

“Prošlo je više od 300 dana od kako se moj otac, šejh Salman al-Awda, nalazi iza rešetaka. Zatvarali su ga u samicu, uznemiravali, uskraćivali san duži vremenski period, vezivali i veoma loše tretirali. Jednoga dana ćemo otvoriti to pitanje”, riječi su Salmanovog sina Abdullaha, u kojima je sažeo priču o hapšenju svog oca i desetaka drugih zatvorenika koji su završili iza rešetaka u “Kraljevini ćutanja”.

Slučaj poznatog saudijskog učenjaka Al-Awde samo je jedan u nizu brojnih hapšenja koja su provedena u Saudijskoj Arabiji od kako je prošloga ljeta na vlast došao princ Mohammed bin Salman. U valu hapšenja koji je zahvatilo Saudijsku Arabiju privedeni su propovjednici i islamisti, potom prinčevi i biznismeni, a onda je isti taj val zahvatio i aktiviste koji pripadaju liberalnim strujama u državi.

Doktor Al-Awda je uhapšen početkom septembra prošle godine, kada je na Twitteru objavio post u kojem izražava optimizam zbog telefonskog poziva između katarskog emira, sheika Tamima bin Hamada Al Thanija, i saudijskog prijestolonasljednika, što je bio dovoljan razlog da završi u zatvoru i ostane tamo već deset mjeseci.

Hapšenja zbog iznošenja mišljenja

Ovaj ugledni muslimanski učenjak je u septembru postavio tweet u kojem je napisao: ‘”Neka Bog ujedini njihova srca za dobrobit njihovog naroda.”

U to vrijeme su saudijske vlasti provodile masovna hapšenja učenjaka, propovjednika, sudija i univerzitetskih profesora, bez ikakvih optužbi ili izvođenja pred sud. Situacija je bila nešto drugačija kada je riječ o desecima uhapšenih prinčeva i biznismena, koji su privedeni u novembru. Većina njih je puštena na slobodu nakon što su se odrekli jednog dijela svoje imovine, finansijskih sredstava i kompanija.

Twitter račun pod nazivom Zatvorenici savjesti, koji se bavi statističkim podacima o hapšenjima u Saudijskoj Arabiji, navodi da je 85 osoba u Kraljevini privedeno zbog izražavanja svog mišljenja. Pored učenjaka Al-Awde, među najistaknutijim zatvorenicima savjesti su Awad al-Qarni, Ali al-Omari, Muhammad Salih Al-Munajjid, Muhammad Musa Al-Sharif, ekonomski stručnjak Essam al-Zamil, doktor Rokya Mohareb, aktivistice Loujain Alhathloul, Eman al-Nafjan, Aziza al-Yousef i Aisha Al-Marzouq.

Kampanja #petak_zatvorenika3

Na listi uhapšenih osoba našla su se i imena osoba koje su u srodstvu sa zatvorenicima ili osobama za kojima su saudijske vlasti raspisale potjernice, kao što su majka i brat aktiviste Abdullaha al-Ghamidija, koji se nalazi izvan zemlje.

Pored ove liste, aktivisti su na društvenim mrežama objavili i imena zatvorenika koji su bili članovi saudijskog Udruženja za građanska i politička prava HASEM, iako mnogi od njih više nemaju nikakve veze s ovim udruženjem, koje je prestalo s aktivnostima već duži niz godina. Na listi se nalaze i oni koji su osuđeni na zatvorsku kaznu zbog iznošenja svojih stavova, uključujući i poznatog novinara Saleha Al-Shehrija, koji je osuđen na pet godina zatvora jer je govorio o korupciji u Kraljevskom divanu.

Prije dva dana aktivisti su na Twitteru pokrenuli kampanju pod nazivom #petak_zatvorenika3, želeći na taj način obilježiti 300 dana od početka akcije hapšenja u Saudijskoj Arabiji te podsjetiti na životne priče i uvjete u kojima se nalaze ovi zatvorenici.

‘Naredba je došla s vrha’

Korisnici Twittera su svojim objavama pod ovim hashtagom podsjetili na zdravstveno stanje zatvorenika i njihovo zatvaranje u samice. Posebnu pažnju je skrenula objava Mahe Al-Qahtani vezano za suđenje njenom suprugu, aktivisti Mohamedu al-Qahtaniju.

“Sudija Hammad al-Omar, koji je osudio nepravedno na zatvorsku kaznu članove HASEM-a, uključujući i mog supruga, kaže: ‘Oprostite, presuda je došla odozgo.’ Bože moj, ko se to i na koji način izvinjava?! Nepravedni suče, Vi biste trebali znati kolika su nepravda i šteta nanesene tim osobama, njihovim porodicama i svima onima koji ih podržavaju”, napisala je Maha Al-Qahtani.

U drugom tweetu, kojeg je objavila Sahar Al-Afifi, piše: “Danas je #petak_zatvorenika3. Trebamo se sjetiti naših najboljih sugrađana, koji su žrtvovali sebe zbog nas i naše slobode. Historija će pamtit šejha Salmana al-Awdu, Mohammeda al-Bejadija, Khaleda Al Omarija, Abdullaha al-Hamida, Waleeda Abulkhaira, Loujain Alhathloul… i poduže liste imena.”

Kada ćemo reagirati?

Aktivista Abdullah al-Ghamidi postavlja pitanje zašto porodice uhapšenih šute. “Pitanja i zahtjevi svih zatvorenika glase: Kada će naši rođaci i prijatelji reagirati kako bi nas izvukli i spasili od zatvora diktatora? Jesu li srodstvo i prijateljstvo važni samo u blagostanju? Smeta li vam nepravda koja nam je nanesena? Molimo vas, dignete se iz prašine i proglasite rađanje nove ere. Razvalite zatvorske kapije i izvedite ljude iz njih!”

Twitter nalog pod nazivom Zatvorenici savjesti napisao je nekoliko informacija o Komisiji za ljudska prava u ovoj državi: “Za one koji nisu upućeni, Komisija bi trebala, što i samo njeno ime kaže, zalagati se za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji. Međutim, ona samo prima žalbe porodica zatvorenika i ne radi ništa po tom pitanju. Ne odgovara čak ni na zahtjeve koji se nalaze u tim žalbama. U zemlji u kojoj vlada bezakonje sasvim je normalno da postoji jedna ovakva formalna komisija.”

U kontekstu daljih hapšenja, saudijske vlasti nastavljaju šutjeti po tom pitanju, ne želeći davati nikakve komentare na zahtjeve međunarodnih tijela za ljudska prava i na zahtjeve porodica da se zatvorenici puste na slobodu ili izvedu pred sud. Ovakva šutnja postaje simbol koji se vezuje uz ime Kraljevine u njenoj novoj eri.