Sudija Ađijus: Vrijeme je za masovni kontranapad protiv negatora genocida

2

Ne smije se propustiti nijedna prilika da se izoliraju negatori genocida, poručio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus (Carmel Agius) s konferencije “Stop negiranju genocida i holokausta” u Sarajevu.

On je istakao da svaki genocid prati poricanje počinilaca, onih koji ih podržavaju i njihovih nasljednika, naglasivši da, sve “dok okrutnost postoji, postojat će i takve namjere”.

– Sada kada se suočavamo s novim prijetnjama, vrijeme je da se svi akteri pokrenu u masovni kontranapad, moramo se ujediniti u odbijanju negiranja genocida – naglasio je Ađijus.

On je osudio odluku vlasti Republike Srpske o osnivanju komisija za istraživanje stradanja u Sarajevu i Srebrenici u period od 1991. do 1995. godine, poručivši kako, uprkos pokušajima, nisu uspjeli izvrnuti istinu o genocidu.

– I nastavit ćete s neuspjehom jer su svi međunarodni sudovi ono što se dogodilo u Srebrenici označili kao genocid. Priča koju su ispričali dokazi nadživjet će bilo koji trenutni politički diskurs. Nadam se da će ljudi u RS shvatiti da će postupci njihovih političara voditi u daljnju izolaciju i smanjivati šansu BiH da uđe u Evropsku uniju. Imam još jednu poruku za političare u RS. Ako ste mislili da će zatvaranje Haškog tribunala dati novi poticaj vašoj kampanji negiranja, preračunali ste se. Kao predsjednik mogu vam obećati da će Mehanizam donijeti pravdu, zaštititi žrtve i osuditi one koji pokušavaju potisnuti istinu – kazao je Ađijus.

Autor: Avaz.ba