Sve više nasilnih pripadnika ekstremne desnice u Njemačkoj

154

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) procjenjuje da su 43 osobe iz ekstremno desnog miljea opasne i spremne za izvršenje napada, no smatra da bi ta brojka mogla biti i mnogo veća, saopćeno je u Berlinu.

“Već neko vrijeme posmatramo porast broja krivičnih djela s ekstremno desnom pozadinom”, rekao je Holger Muench, direktor BKA, prenosi Hina.

Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osobe za koje se smatra da bi mogle izvesti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj takvih osoba u međuvremenu je porastao i trenutno se procjenjuje da je takvih osoba 43.

Savezni ured za borbu protiv kriminala istodobno procjenjuje da je potencijalni broj pripadnika ekstremne desnice koji bi bio u stanju izvesti napade “mnogo veći”.

Ured za zaštitu ustavnog poretka bilježi 12.700 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje.

“Ekstremno desna krivična djela opasnost su po našu demokraciju. Situacija je ozbiljna”, rekao je Muench nepunu sedmicu nakon što je u istočnonjemačkom Halleu pripadnik ekstremne desnice ubio dvoje i povrijedio devet osoba te pokušao počiniti pokolj u sinagogi.

Veliki broj islamofobnih krivičnih djela

Napad na sinagogu u Halleu je šokirao i njemačke muslimane. Centralno vijeće muslimana je židovskoj zajednici izrazilo svoju solidarnost. I njihovi članovi izvještavaju o porastu agresivnosti.

2018. godine je, prema podacima Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, počinjeno ukupno 910 krivičnih djela u čijoj pozadini je islamofobija. Riječ je o neznatnom smanjenju u odnosu na 2017. godinu tokom koje je registrirano 1.075 takvih djela. No došlo je do povećanja broja napada na osobe. Tako je 2018. godine ozlijeđeno 40 osoba u islamofobnim napadima, dok je u 2017. godini bilo riječi o 32 ozlijeđenih.

Centralno vijeće muslimana, kako piše Neue Osnabrücker Zeitung, polazi od toga da statistika ni blizu ne može obuhvatiti sve delikte i činjenično stanje oslikava samo djelomično. Umjesto toga postoji velik broj pogođenih koji odustaju od podnošenja krivične prijave. Neka krivična djela, kako navodi list, ne bivaju ispravno klasificirana od strane policije i državnog odvjetništva.

Islamofobija nije samo na rubovima društva

Prema istraživanjima Kaia Hafeza, islamologa i predavača na Sveučilištu u Erfurtu, više od 50 posto Nijemaca je prijemčivo za islamofobiju. U nekim regijama Njemačke, poput Tiringije i Saske, je taj broj i do 70 posto i više. Velike rezerve prema islamu u Njemačkoj postoje ne samo na marginama društva, već su prodrle i do centra, kaže on.