Švedska doktorica Christina Doctare vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea!

710

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je govorila večeras pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestolnici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića, te koji otvoreno negira da se u bh. gradu Srebrenica desio genocid.

-Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam- rekla je ona pred okupljenima sa medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisjetila se i ratova na Balkanu odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se dešavaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

-Dok god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala- dodala je.

-Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu.

(Al Jazeera)