Svjedok Tužilaštva BiH priznao da je lojalan ISIL-u i “halifi Bagdadiju”

136

Danas je u Sudu BiH na suđenju Bilalu Bosniću svjedočio zaštićeni svjedok “B1”. Svjedočeći na poziv Tužilaštva, svjedok je potvrdio da se borio u Siriji i da je bio pripadnik jedinice “Jahači”, koja se na sirijskom ratištu borila protiv režima Bašara al Asada i Kurda.
On je rekao da je u toj jedinici u Azazu, gdje je boravio 2013. i 2014. godine, bilo dvadesetak državljana BiH koji su se borili na strani “Islamske države”.
Svjedok je rekao da je prije odlaska u Siriji pratio predavanja Bilala Bosnića i Nusreta Imamovića i da je od Imamovića dobio garantno pismo da nije špijun. Odbrana je pitala svjedoka da li ga je Nusret Imamović ikada vidio i kako je dobio to garantno pismo, a svjedok je odgovorio da ga Nusret Imamović nije znao i nije nikada vidio, ali da je garantovao za njega da nije špijun.
Poseban dio svjedočenja odnosio se na priznanje svjedoka da je još uvijek pripadnik ISIL-a i da je vjeran zakletvi koju je dao halifi Bagdadiju. To je priznao kroz ispitivanje odbrane Bilala Bosnića. Odbrana Bilala Bosnića je zaprepaštena, kako kažu, lažima koje je iznosio zaštićeni svjedok na suđenju.”B1” je zaštićeni svjedok, znači pristao je da svjedoči u korist Tužilaštva BiH u zamjenu za imunitet. Međutim, zanimljivo je da je čovjek javno u Sudu BiH rekao da je pripadnik ISIL-a i da je danas vjeran halifi Bagdadiju. Činjenica da je “B1” i pored takvih izjava slobodan čovjek govori mnogo. Očito je da stvarni halifa svjedoka “B1” sjedi u nekoj od domaćih ili stranih obavještajno – sigurnosnih službi. Polahko se otpetljava ovaj zamršeni čvor.