Svjetski dan autohtonih naroda utemeljili su oni koji su istrijebili autohtone narode

0

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Deveti august svijet obilježava kao Svjetski dan autohtonih naroda, koji su usvojile Ujedinjene nacije 1994. godine. Mnogi narodi, koji danas obilježavaju Svjetski dan autohtonih naroda, istrijebili su autohtone narode u svojoj prošlosti ili to još uvijek čine u svojoj sadašnjosti.

Rimsko carstvo je prvo uništilo autohtone (starosjedilačke, izvorne) narode i prisvojilo njihovo bogatstvo, te ljude odvelo u ropstvo. I uglavnom je to bio slučaj sa svim moćnim carstvima u ljudskoj povijesti.

Portugalski i španjolski kolonijalisti učinili su velike zločine i istrijebili autohtono stanovništvo Južne Amerike, a Sjedinjene Američke Države izgrađene su na lobanjama američkih Indijanaca. U Palestini je autohtoni narod masakriran i protjeran iz svoje zemlje i zamjenjen drugim, neobičnim ljudima, vanzemaljcima, rekli bismo. U Kini se autohtonost mjeri po mržnji i negiranju islama, a u Mijanmaru i tamošnjim zločinima i progonima autohtonog muslimanskog stanovništva da i ne govorimo.

Međutim, svi smo mi autohtoni (izvorni) i alohtoni (neizvorni, preneseni iz drugog kraja), jer u osnovi nismo stanovnici ove planete. Mi smo stanovnici Dženneta, tamo su prvi put živjeli naš otac Adem i majka Hava, a onda je došao šejtan i nagovorio ih da pojedu plodove sa drveta grijeha, pa su nakon toga ”pali” na zemlju. I mi ćemo se svi jednog dana vratiti u naše konačno mjesto boravka, u Džennet ili u Džehennem, kao što je rekao Ibnul-Kajjim: ”Ljudi su putnici od kako su stvoreni i nemaju gdje otići osim u Džennet ili Džehennem.”