Svjetski dan Downovog sindroma: Predstavnici Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija posjetili Udruženje ”Dobro djelo” iz Sarajeva

583

Povodom 21. marta, Svjetskog dana Downovog sindroma, predstavnici Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija danas su posjetili Udruženje ”Dobro djelo” iz Sarajeva.

Ovo udruženje provodi redovne aktivnosti sa djecom svih vrsta poteškoća u razvoju (autizam, Downov sindrom, cerebralna paraliza, usporen psihomotorni razvoj). Trenutno rade sa 15 djece koja imaju Downov sindrom i 30 djece koja imaju autizam.

Osim Udruženja ”Dobro djelo”, predstavnici Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija posjetili su i jednu porodicu u Zenici čije dijete također ima Downov sindrom.

Posjetili smo ove mališane na njihov dan i uručili im skromne poklone, te na taj način dali podršku roditeljima, udruženjima i ustanovama koje rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju i koje u svom radu postižu zavidne rezultate.

Ovim putem pozivamo nadležne državne institucije i resorna ministarstva da posvete veću pažnju i brigu djeci sa poteškoćama u razvoju i da maksimalno pomognu roditeljima iustanovama koje rade sa takvom djecom, kako bi takva djeca ostvarila što bolji uspjeh u razvoju i kako bi što prije postali samofunkcionalni i korisni članovi društva.