Svrgnuti sudanski predsjednik Omer el-Bešir priznao da mu je Saudijska Arabija poklonila 90 miliona dolara

61

Istražitelj koji vodi postupak protiv svrgnutog sudanskog predsjednika Omera el Bešira pod optužbom za „korupciju i nezakonito bogaćenje“, izjavio je danas (ponedjeljak) da je Bešir otkrio porijeklo novca koji je pronađen u njegovoj kući.

Bešir je istražnim organima kazao kako je iz Saudijske Arabije primio 90 miliona dolara i jedan milion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bešir je priznao da je dobio 25 miliona dolara od saudijskog prijestolonasljednika Muhamemda ibn Selmana, 65 miliona od bivšeg saudijskog kralja Abdullaha ibn Abdulaziza, kao i da je milion dolara primio od Halife ibn Zajeda Al Nebhana, predsjednika Emirata, izjavio je policijski general Ahmed Ali Arida, istražitelj u postupku protiv Bešira.

No, istražitelj nije precizirao u kojem vremenskom periodu je Bešir primao ovaj novac. Prema izjavi istražitelja, Bešir je poklonjeni novac koristio za doniranje u oblasti obrazovanja i medicine, te je u njegoovj kući pronađen tek ostatak od 25 miliona koje mu je poklonio saudijski prijestolonasljednik.

Prvo saslušanje održano je uz velike sigurnosne mjere, u Institutu za sudske i pravne nauke u glavnom gradu Sudana, Kartumu.

Sljedeće saslušanje treba se održati u subotu.