Televizija N1 promoviše interese Srbije i RS-a tokom rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici i hapšenju Orića

395

Tokom dva najznačajnija događaja s početka juna 2015. godine, a koji imaju veliku ulogu u kvalifikaciji srpske politike devedesetih (s obje strane Drine), sa dalekosežnim refleksijama i u pravnom kontekstu, televizije N1 je otvoreno pokazala da protežira interese Srbije i RS-a.

Nakon hapšenja komadanta srebreničke odbrane Nasera Orića, N1 je stala u odbranu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kojem je član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otkazao domaćinstvo u našoj zemlji. Uredništvo ove televizije je zbog toga ponudilo serijal svojih priloga koji kritikuju to odluku i nedvosmisleno Nikolića i Srbiju predstavljaju kao neshvaćene i dobronamjerne, onima kojima je učinjena nepravda. U N1 su pripravili slijedeće priloge: “Korak naprijed, nazad dva (u odnosima BiH i Srbije), “Izetbegović dao Vučiću opravdanje da ne dođe u Srebrenicu”, “Nikolić: Izetbegović ubire poene kod nacionalista”.Znakovito je da na svome Facebook profilu N1 rijetko sponzoriše objave, ali je to učinila sa tekstom “Izetbegović dao Vučiću opravdanje da ne dođe u Srebrenicu” kako bi on došao do velikog broja čitalaca. Tu je glavnu riječ imao Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Press RS, iz Banjaluke.

1781392_10153467111269722_387522117_nOno što bi na globalnom nivou bio udar za Srbiju, RS i Ruske interese u ovom dijelu Evrope je nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici koji će Velika Britanija predložiti na usvajanje Savjetu sigurnosti Ujedninjenih nacija. I za tu bitku odbrane interesa Srbije N1 ima oružje – nekoliko priloga u kojima se daje prilika Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, ruskim, srbijanskim političarima  i analitičarima da relativiziraju genocid. U tu svrhu pripravljeno je nekoliko novinarskih priča, a u kojima iz usta novinara dolaze velikosrpske kvalifikacije poput onda da se u BiH zbio građanski rat, da preko Srebrenice bošnjački političari skupljaju poitičke poene: Genocid u Srebrenici: Ispolitizovan da izaziva mučninu”, “Rusija vaga hoće li podržati Rezoluciju o Srebrenici”, “Udaljavanje Sarajeva i Beograda”, “Reakcije iz Srbije u vezi:  Rezolucije o Srebrenici”, “Lavrov: Rezolucija o Srebrenici je apsolutno antisrpska”, “Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva većini u RS-u”. Već po naslovima se može zaključiti da N1 želi unijeti velikosrpsku propagandu u bh. medijki krvotok. Ukoliko pogledate pomenute priloge, još više ćete se uvjeriti u naše nalaze i kvalifikacije.

Ipak je N1 pričom “Istražili smo: Kako se živi u selu Zalazje” dokazala da u BiH nije došla da bi obogatila medijski spektar i besplatno raditi na boljoj informiranosti njenih građana, već da na behar bošnjačke žrtve poprska otrov velikosrpske neistine. Ovaj novinarski rad imao je za cilj da pokaže kako je Orić opravdano uhapšen, a na osnovu zločina u selu pokraj Srebrenice. Napominjemo uredništvo N1 i njihove glavne beogradske stratege da je Orić branio Srebrenicu i da se iz sela Zalazje svakodnevno granatirao taj gradić pa je, kao takvo, Zalazje bilo legitiman vojni cilj, a što je nakon opsežnih istraživanja zaključio i tribunal u Hagu.

Milioni uloženi u medijski regionalni projekat sa centralom u Beogradu, ako već nema ekonomsku opravdanost, mora imati zakulisne razloge svog postojanja. N1 televizija je, kao što smo vidjeli, došla u Bosni i Hercegovini da promoviše interese Srbije. Kako to biva sa ovakvom vrstom projekata, oni se u svakodnevnim okolnostima ponašaju bezazleno, ali kada je situacija kritična, pokažu svoje pravo lice.