Ti si dobar čovjek i bila bi velika šteta za tebe da umreš kao nevjernik

177

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na današnji dan (15. septembar) 1858. godine, rođen je Charles de Foucauld. Za one koji ne znaju o kome se radi, Charles de Foucauld je bio redovnik i katolički svećenik koji je jedno razdoblje svoga života proveo u Sahari među nomadskim berberskim plemenima Tuarega.

Jedanaest godina je proveo tamo, pozivajući u kršćanstvo, pokušavajući odvratiti ljude od njihove vjere islama, ali nije uspio uvjeriti ni jednog pripadnika plemena Tuareg da napusti islam. Čak mu je i starica, koja ga je služila na jednom važnom sastanku, rekla: ”Ti si dobar čovjek i bila bi velika šteta za tebe da umreš kao nevjernik.”

Ova me priča podsjetila na kršćanske misionare koji su došli u jedno od sela Gornjeg Egipta. Izgradili su školu i ambulantu, kupili odjeću i poklone za stanovnike sela, a sve s ciljem da ih odvrate od islama. Na dan otvaranja ambulante ljudi su glasno razgovarali i svećenik nije mogao nikako da ih ušutka. Seoski starješina mu je rekao: ”Nemoj se zamarati, gospodine. Ja ću ih ušutkati.” Zatim je ustao i povišenim glasom rekao: ”Sallu ‘ala resulillah! – Donesite salavat na Allahovog Poslanika, s.a.v.s.!” U tom trenutku su svi prisutni u jedan glas rekli: ”Allahumme salli ‘ala Muhammedin ve ‘ala âli Muhammed!”, i nakon salavata na Allahovog Poslanika, s.a.v.s., nastala je grobna tišina.

Ovo je ummet u koji je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zasijao sjeme koje raste u dubini srca i koje se onda grana po cijelom tijelu. Možda ćeš sresti muslimana koji ne zna napisati ni jedno slovo i ne zna sastaviti ni jednu rečenicu, ali mu spomeni Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pred sobom ćeš vidjeti zaljubljenog filozofa i iskusnog sljedbenika. Možda ćeš sresti staricu muslimanku, iskrivljenih leđa, koja od vjerskih propisa ne zna ništa osim abdesta i namaza, ali, počni joj pričati o Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., osjetit ćeš kao da si u nju udahnuo novu dušu.

Naravano, sve to nije opravdanje da se ne obraća pažnja na siromašne i slabe muslimane i njihove ovozemaljske potrebe, već mi na ovaj način želimo samo podsjetiti na veličinu ove vjere, vjere dunjaluka i Ahireta zajedno.