Timoti Les: Haos će početi otcjepljenjem Republike Srpske

1015

Kada uticaj Zapada na Balkanu izblijedi, uslijediće novi talas nemira koji će rezultovati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo.

Novi izbjeglički talasi, poput onih tokom 90-ih, ponovo bi zapljusnuli Balkan. Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timoti Les, bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa“, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi.

Les navodi da će haos početi otcjepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji. Prema njegovim riječima, takav scenario snažno će zagovarati Rusija, koja će objeručke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će, kako tvrdi Les, pokrenuti domino efekat. Hrvati iz Bosne pokušali bi da dio teritorije na kojoj žive otcijepe i spoje sa Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati da otkinu dobar dio zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja  velike Albanije.

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome. Prema njegovim riječima, prosrpsko stanovništvo Crne Gore, koje čini polovinu populacije te zemlje, težiće spajanju sa tada već proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za parče zemlje vrebaće Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije, ističe Les.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, prije svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.