Tokom klanja kurbana u Turskoj se povrijedilo više od 35.000 ljudi

56

Tokom četverodnevnog Kurban-bajrama u Turskoj je za vrijeme klanja životinja povrijeđeno više od 35.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Protekli Kurban-bajram je jedan od dva najveća praznika za muslimane, a odlikuje ga klanje životinja koje muslimani žrtvuju u znak bogobojaznosti i meso dijele rodbini, komšijama i siromašnim.

Vjernici najčešće u vlastitom aranžmanu kolju domaće životinje, a zbog nedostatnog iskustva i opreza nerijetko dolazi do posjekotina i povreda različitih vrsta.

Prvog dana Bajrama medicinsku pomoć širom Turske zatražilo je blizu 30.000 ljudi, saopćilo je Ministarstvo zdravstva. U preostala tri dana praznika povrijedilo se još skoro 6.000 ljudi.

U Turskoj je zabranjeno klanje životinja na javnim mjestima, uključujući ulice, dvorišta i livade, i za takve prekršaje su predviđene novčane kazne.

Vlasti promoviraju praksu klanja životinja u adekvatnim kompleksima, a za vrijeme Bajrama resorne službe odrede više lokaliteta za tu namjenu.

Tokom bajramskih dana u ustanovama Hitne medicinske službe u Turskoj je radilo 130.000 medicinara koji su zbrinjavali povrijeđene mesare-amatere.