Trump poslao potpredsjednika Pencea i druge najbliže saradnike na konferenciju lobističke grupe Ujedinjeni kršćani za Izrael

1

Niz visokih zvaničnika Trumpove administracije prisustvovat će velikom skupu lobističke grupe Ujedinjeni kršćani za Izrael (CUFI), izvijestio je Haaretz. Prema pisanju tog lista, na konferenciji će govoriti potpredsjednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo, kao i Trumpov savjetnika za nacionalnu sigurnost, John Bolton, njegov posebni izaslanik za Bliski istok, Jason Greenblatt i njegov ambasador u Izraelu David Friedman. Godišnji samit u Washingtonu održat će se danas i sutra, a prisustvovat će mu hiljade evanđelističkih kršćana iz svih dijelova SAD-a.
Ostali govornici na događaju uključuju republikanske senatore Teda Cruz iz Texasa, Marca Rubia sa Floride, Roya Blunta iz Missourija i Tima Scotta iz Južne Karoline.
Iako se CUFI opisuje kao dvostranačka organizacija, nema demokratskih senatora koji su predviđeni da govore na skupu.
Prema Haaretzu, odluka da pošalje više dužnosnike administracije na skup grupe CUFI nije slučajnost, jer evanđelistički kršćani „su ključni blok glasova za Trumpa i republikance”.
„Oko 80% bijelih evanđelista su glasali za Trumpa 2016., pomogavši mu da ostvari sugirnu pobjedu u nekoliko država”, navodi list. „Konsenzus među američkim političkim analitičarima je da će predsjednik trebati istu ili veću podršku među evanđelistima da bi osvojio drugi mandat sljedeće godine”.
Kada je Trumpova administracija premjestila američku ambasadu u Jerusalem, pastor John Hagee, osnivač organizacije CUFI, održao je govor na otvaranju, izjavivši: „Nikada nije postojao predsjednik koji je više proizraelski od Donalda Trumpa”.
List je dodao da je za Trumpa, „podrška velike većine bijelih evanđelista – onih koji su glasali za njega 2016. i koji vole politiku Izraela – od presudnog značaja.”
Prema posljednjim medijskim izvještajima, Trump će imati još veću podršku evanđelista u kampanji za drugi mandat.