Turci od MMF-a dobili oko 50 miljardi dolara a morali im vratiti 421 milijardu

393

Turska

Turska je protekle sedmice izvršila uplatu i posljednje tranše dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Odnedavno, Turska je postala zemlja koje ne traži, nego daje pozajmice.

Finalna rata 51-godišnjeg dugovanja u iznosu od 421 milijardu dolara, zaduženja u okviru stand-by aranžmana sa MMF-om, isplaćena je prošle sedmice. Za cijelu Tursku je to veoma popularna tema, naročito nakon što je zavladala ekonomska kriza u ostatku svijeta. Prvi stand-by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom Turska je zaključila 1961. godine. Nakon prvog, Turska je svakih par narednih godina potpisivala nove stand-by aranžmane, a konačni, devetnaesti po redu, potpisan je 2005. godine. Turska je 47 godina, sve do 2008., potpisala 19 različitih stand-by aranžmana sa MMF-om u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara.

Osim senzacionalne vijesti da je Turska skinula sa pleća jaram MMF-a, posebno je zanimljivo napomenuti da je Turska sa 19 ugovora sa MMF-om uzela od ove međunarodne institucije oko 50 milijardi dolara. Konačan bilans ovog pogubnog kreditnog…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 340) ovdje