Turska naoružava Vladu nacionalnog jedinstva Libije

1792

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošlog mjeseca razgovarao sa šefom Vlade nacionalnog jedinstva Libije Feizom Saradžom, obećavši mu podršku.
Tokom razgovora predsjednik Turske i šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije dogovorili su da „aktiviraju sporazume koji su zaključeni između dvije države“.

Erdogan je rekao Saradžu da će Turska „preduzeti sve moguće napore da zaustavi zavjeru protiv libijskog naroda“. Predsjednik Turske je svoje obećanje počeo da ispunjava. Turska je krenula sa isporukom savremenog naoružanja Vladi nacionalnog jedinstva Libije. Prije nekoliko dana isporučen je prvi kontigent oklopnih tktičko – borbenih vozila BMC Kirpi. Riječ je o savremenim oklopnim borbenim vozilima koja su otporna na mine i balističke projektile i koja su pogodna za korištenje u svim vremenskim uslovima.

Snage vojnog zapovjednika s istoka Libije Khalife Haftara su početkom prošlog mjeseca pokrenule napade sa ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije, koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.