Turska obavještajna služba izvela operaciju u Meksiku i uhapsila glavnog “imama” Gulenovog FETO-a

296

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je uspješnu operaciju u Meksiku i u Tursku dopremila Osmana Karacu, jednog od čelnika terorističke organizacije FETO u toj Latinoameričkoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je kako je Karaca uhapšeno zbog optužbi da je učestvovao u osnivanju i vođenju naoružane terorističke organizacije.

Riječ je o teroristi koji je slovio za glavnog FETO “imama“ u Meksiku.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.