Turska vojska dobila moćnu bespilotnu letjelicu Akinci

993

Turska je ovih dana uspješno testirala novi oružani dron Akinci.Turska je na ovaj način i službeno postala najveći proizvođač, korisnik i izvoznik dron tehnologije u Evropi. Turska je sada u proizvodnji dronova dostigla SAD, Izrael i Kinu.

“Turske zračne snage od 2015. koriste bespilotne letjelice domaće proizvodnje i one su postale izuzetno važne u borbi protiv terorizma. Razvojem Akincija ti kapaciteti bit će znatno ojačani”, rekao je Ismail Demir, šef odbrambene industrije Turske.

Akinci dron ima raspon krila od dvadeset metara i maskimalnu težinu od 4.500 kilograma pri polijetanju. Akinci doseže visinu do 12,2 kilometara i u zraku može ostati 24 sata. Nosivost mu je do 1.350 kilograma i sposoban je u mnogim misijama zamijeniti vojne avione.

Opremljen je savremenim elektroničkim i komunikacijskim uređajima za izviđačke misije, opremljen je za potrebe elektronskog ratovanja, kao i sistemima satelitske komunikacije. Ima mogućnost dodavanja Roketsan SOM-A krstarećih raketa čiji je domet 250 kilometara na ovaj model.