Turski đubretari sakupili preko šest hiljada bačenih knjiga i napravili čudo

1672

Gradska čistoća u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.

– Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život – kaže Emirali Urtekin, upravnik biblioteke.

Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla.
– Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje – kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mjesto na polici.

Projekat su pokrenuli prije sedam mjeseci, a knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno.

U nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedjelje.

– Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge – kaže upravnik biblioteke Urtekin.

Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece, čije škole nemaju biblioteku, ili je izbor knjiga mali.

Anadolija