Turski mediji identifikovali ‘saudijske agente’ osumnjičene za nestanak Hašugdžija

1477

IslamBosna.ba – Turski list identificirao je 15 osumnjičenih za nestanak saudijskog novinara Džemala Hašugdžija, a jedan je identificiran kao saudijski obavještajac, naveo je izvor koji je upoznat s ovim pitanjem.

Turski list Sabah, koji je blizak vladi, u srijedu rano ujutro je objavio imena i fotografije 15 osumnjičenih saudijskih operativaca koji su posjetili Istanbul na dan kada je Hašugdži nestao nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu.

List je objavio fotografije ekipe od 15 muškaraca nakon što su stigli sa dva privatna aviona prošlog utorka na Međunarodni aerodrom Ataturk u Istanbulu.

Prvi na spisku je Miš’al Sa’d el-Bustani, poručnik zračnih snaga Saudijske Arabije, studirao je na Univerzitetu u Louisvilleu.

S. Muhammed Tubejdži je navodno identifikovan kao doktor forenzične medicine u saudijskom odjelu za opću sigurnost i ima čin pukovnika i šef je odjela, a treći na spisku je Naif Sa’id el-Arifi, oficir specijalnih saudijskih snaga.

Muhammed Sa’d Hussein ez-Zahrani je član Kraljevske garde po pojedinim aktivistima društvenih medija jer je često fotografisan u društvu Muhammeda bin Selmana.

Mensur Osman Ebu Hussein je potpukovnik u saudijskoj tzv. civilnoj odbrani.

Zer Galib el-Harbi je promoviran u čin poručnika nakon što je učestovao u odbrani kraljevske palate u Džiddi prošlog oktobra, zatim je tu i Velid Abdullah eš-Šehri, oficir zračnih snaga kojeg je prošle godine Muhammed bin Selman promovisao u čin majora.

Tu je i pukovnik Mahir el-Mutereb, saudijski obavještajac koji je ranije radio u ambasadi Kraljevine u Londonu.

Prema listu Sabah, turska policija razmatra dva privatna aviona koja su sletila na aerodrom u Istanbulu u različito vrijeme te dovezla 15 osoba kao i mogućnost da je Hašugdži otet i prevezen jednim od aviona.

Izvještaji također navode da je tim od 15 Saudijaca poslat u Istanbul te da su bili u zgradi konzulata u isto vrijeme kad i Hašugdži te da su odnijeli snimke sigurnosnih kamera kada su se vratili u Saudijsku Arabiju.

Oni su odsjeli u dva različita hotela u blizini konzulata. Oba aviona su se vratila u Rijad, dok se jedan zaustavio u Dubaiju, a jedan u Egiptu, prije sletanja u Rijad, prenosi Sabah.

Avioni pripadaju kompaniji sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji koja je povezana s državom.

List također dodaje da je turskim zaposlenicima u rezidenciji ‘užurbano’ rečeno da imaju slobodno na dan kada je Hašugdži nestao.

“Prije Hašugdžijevog nestanka, američka obavještajna služba je presrela komunikacije saudijskih dužnosnika gdje raspravljaju o planu da ga zarobe, prema osobi upoznatoj s informacijama. Saudijci su željeli namamiti Hašugdžija da se vrati u Saudijsku Arabiju i da ga tamo uhvate, navela je ova osoba. Nije jasno da li su Saudijci namjeravali da uhapse i ispitaju Hašugdžija ili da ga ubiju, ili da li su Sjedinjene Države upozorile Hašugdžija da je meta, kazala je ova osoba”, prenosi Washigton Post.

Oni dalje dodaju da su saudijski dužnosnici negirali izvještaje da su poslali tim od 15 osoba u Istanbul na dan kada je nestao Hašugdži, navodeći da se jedini tim kojeg su poslali u Tursku sastojao od istražitelja koji su stigli u subotu kako bi pomogli u pronalaženju novinara.

Istražna policija iz Istanbula analizira vozila koja su ušla i napustila prostor konzulata, a pojedina su viđena na kamerama prošlog utorka 200 metara dalje kod rezidencije generalnog konzula.

Iz garaže tog dana su izašla dva vozila oko dva sata nakon što je Hašugdži ušao u konzulat, prema jednoj od osoba koja je obaviještena o istrazi, navodi Washigton post. Jedno od vozila je Mercedes koji je zaustavio ispred rezidencije generalnog konzula. Automobili su ostali ispred konzulove rezidencije oko četiri sata, navodi se u izvještaju Sabaha.

Hašugdži je zadnji put viđen prošle sedmice kako ulazi u konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta koja su mu bila potrebna za najavljeno vjenčanje. Njegova zaručnica, koja ga je čekala ispred konzulata, kaže da nije izašao iz zgrade a turski izvori vjeruju da je Hašugdži, istaknuti kritičar saudijske politike, ubijen unutar konzulata.

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan zatražio je u ponedjeljak od Saudijske Arabije da dokaže svoju tvrdnju da je Hašugdži napustio konzulat.

IslamBosna.ba