Tužilaštvo Srbije: Osam pripadnika MUP-a RS-a optuženo za zločin u Srebrenici

87

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” iz Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog postojanja opravdane sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Optuženi se terete da su u hangaru Kravica 14. jula 1995. godine lišili života više stotina muslimana, precizira se u saopćenju.

Optužnicom su obuhvaćeni Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Terete se da su organizovali i učestvovali u egzekuciji kao saizvršioci.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice je do sada identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Podignuta optužnica protiv osam osoba, koje su optužene za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Srebrenice i okoline, 1995. godine, rezultat je zajedničke suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, navode u Tužilaštvu BiH.

Nakon informacije iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, da je podiguta optužnica protiv osam osoba, državljana Srbije, za ratne zločine počinjene na lokalitetu ZZ Kravica nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u julu 1995. godine, Tužiteljstvo BiH izražava podršku kolegama u naporima za rasvjetljavanje, procesuiranje i kažnjavanje počinitelja ratnih zločina, navodi se u saopćenju.

Iz Tužiteljstva BiH ističu da su navedene osobe lišene slobode u akciji srbijanskog tužilaštva i policije, u više gradova na području Srbije u martu ove godine, te da je Tužilaštvo BiH pružilo pomoć kolegama u procesuiranju ovog predmeta.