TV SA se ogradila od urednice Enise Skenderagić koja je dozvolila da se objavi psovanje mrtvog “Alije sa Kovača”

3364

Kantonalna Televizija Sarajevo danas je ugostila Filipa Andronika, strip crtača iz Sarajeva. Nažalost, ovaj mladić gradi svoju karijeru na crtanju stripova sa uvredljivim sadržajem. Omiljena tehnika mu je psovanje Alije Izetbegovića. Tužno je danas bilo vidjeti kako se sa ekrana Televizije Sarajevo emitira ogavna psovka mrtvog “Alije sa Kovača”. Dok je Filip Andronik govorio o svojim tehnikama crtanja, na ekranu su išle ilustracije iz nekog njegovog stripa, a među tim islustracijama objavljena je jedna u kojoj se psuje mrtvi “Alija sa Kovača”.

Na kraju se pokazalo da iza ovog skandaloznog propusta stoji pojedinac i da to nije politika niti estetika TV SA, a što potvrđuje saopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Nadzorni odbor i Uprava TVSA se ograđuju od sadržaja emitovanog u večerašnjoj emisiji „Dobre vibracije“, a vezano za gostovanje strip crtača Filipa Andronika, te svih strip ilustracija prezentiranih tokom razgovora vođenog sa njim.
Urednica revijalnog programa TVSA Enisa Skenderagić, ignorisala je ovog puta Odluku Uprave da za svaku emisiju mora dostaviti imena gostiju, tako da niko osim nje nije znao da u emisiju „Dobre vibracije“ kao gost dolazi strip crtač Filip Andronik.
U njegovom stripu „Super junaci u posjeti Bosni i Hercegovini“, predstavljenom tokom emisije, nalaze se krajnje neprimjerene ilustracije i shodno etičkom kodeksu neprihvatljive za javnost, odnosno naše gledaoce.
Uprava TVSA će na zahtjev Nadzornog odbora pokrenuti hitni postupak za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu sa odredbama Zakona o radu.
„ Izvinjavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tokom emisije „Dobre vibracije“. Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilsutracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine“, navodi se na kraju saopćenja.