srijeda, 23. novembar 2022 / 29. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

TVSA: Glavna urednica programa Amela Hubjer-Hatić žestoko reagirala na istupe Kristine Ljevak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Glavna urednica programa TVSA Amela Hubjer-Hatić žestoko je reagirala na istupe Kristine Ljevak, aktuelne v.d. direktorice TVSA. U nastavku prenosimo saopštenje urednice Amele Hubjer-Hatić u cijelosti.

Povodom ponavljanja određenih krivih interpretacija, u kojima se spominje i pozicija glavne i odgovorne urednice programa Televizije Kantona Sarajevo, u dobroj vjeri, obraćam se javnosti s ciljem njihovih ispravki te stvaranja potpunije i jasnije slike o stanju u ovom javnom preduzeću.

Netačni su navodi u kojima se insinuira moja odgovornost zbog odlaska na odmor. Iako sam se i usmeno i pismeno obraćala v.d. direkorice TVSA Kristini Ljevak a kako bismo eventualno prolongirali korištenje ovog zakonskog prava, moj prijedlog nije prihvaćen, te sam, shodno planiranom, iskoristila preostale dane godišnjeg odmora. Zbog ovoga, odlučno odbijam bilo kakav pokušaj nametanja moje odgovornosti za tobožnje ciljano stvaranje situacije u kojoj jedno vrijeme gospođica Ljevak nije imala na raspolaganju određene saradnike iz Odjela programa i produkcije TVSA. Gospođica Ljevak redovno stanje u ovo doba godine (odsutnost radnika u sezoni godišnjih odmora) pokušava iskoristiti kao opravdanje za vlastito nesnalaženje na datoj joj poziciji i predstaviti kao osmišljen plan za otežavanja njenog rada na novoj poziciji, a što apsolutno nije tačno. Osim toga, uobičajeno stanje tokom ljetnih mjeseci gospođica Ljevak koristi kao alibi za neprimjereno uplitanje u program.

Naime, gospođica Ljevak  nije se smjela upuštati u kreiranje i razradu programskih sadržaja, a što je  sebi već nekoliko puta dopustila. Da li će i kako neki događaj biti tretiran, apsolutno nije ingerencija direktora/ice TVSA. Tako je iskaz o obaveznom praćenju uživo najavljene parade u Sarajevu, kao i zabrana takvog praćenja nedavnog obilježavanja Dana policije u FBiH, nedopustivo izlaženje iz ingerencija direktora/ice TVSA i grubo otimanje nadležnosti drugih kolega koji rukovode programom i produkcijom u ovom mediju. Ovo nisu primjetili čak ni oni koji su poznati po kritikovanju ovakvih vrsta kršenja medijskih i uredničkih sloboda. Umjesto toga, evidentna je podrška određenih pojedinaca, udruženja i medija ovim nezakonitim i neetičnim postupcima, a koji su u nekim drugim slučajevima bili veoma glasni u zastupanju principa slobodnog i neovisnog novinarstva. Neshvatljivo je da je dio radnika TVSA, okupljenih u Vijeću uposlenika, dao podršku gospođi Ljevak iako su očevici nedopustive prakse kojom se čak hvalila u medijskim i ostalim javnim istupima, tim više što su upoznati sa činjenicom da je ona kreirala spisak gostiju za programe TVSA i nametala osobe sa kojima se trebaju snimati intervjui. Prisustvo predsjednika Nadzornog odbora TVSA Vlastimira Mijovića sastanku u DESK-u, ne samo da je presedan za TVSA, već je, vjerovatno, nezapamćen slučaj u BiH.

Ovim putem izražavam zabrinutost dijelom medijskog nastupa gospođice Ljevak u kojem je hvalila dio programa te konkurentske TV kuće, istovremeno ismijavajući i kudeći programski sadržaj TVSA. Osim što je ova komparacija učinjena neznalački, selektivno i metodološki neispravno, te kao takva je rezultirala pogrešnim zaključkom, neviđen je primjer nelojalnosti prema kući koju bi trebalo da afirmiše.

Ipak, TVSA je i dalje stabilan kolektiv, vjeran svojoj ideji na kojoj je nastao i rastao i zadobio povjerenje mnoštva gledatelja u, ali i van Sarajeva.

Uzimajući u obzir atmosferu koja se mjesecima stvara oko i u samoj TVSA, neizbježan je zaključak da je riječ o osmišljenoj i dirigovanoj kampanji koja za cilj ima destabilizaciju ovog medija te urušavanje kapaciteta, međuljudskih odnosa, programa i povjerenja gledatelja. Neprijatelji TVSA su naivni ako su pomislili da mogu kamuflirati tu razrađenu političko-medijsku šemu neutemeljenog targetiranja, problematiziranja, preuveličavanja, nakon čega dolazi, opet neosnovano, glorificiranje „spasilaca“. Vidljivi su i nosioci tog projekta, njegovi pomagači i izvršioci. Ovdje treba istaći selektivno tretiranje TVSA u nekim medijima. Iako se to odvija pod paskom izvještavanja o stanju u jednom javnom preduzeću, isticanje i predimenzioniranje negativnosti, te apsolutna nezainteresovanost za naše uspješne projekte i pozitivne iskorake, neumoljivi su dokazi da im je cilj depopularizacija TVSA, ali, nažalost, ne samo iz konkurentskih poriva. S obzirom od koga dolaze, može se reći da su razlozi za sinhronizovane pokušaje rušenja TVSA, bez sumnje, opravdani jer je ovo jedna od posljednjih medijskih adresa ovog tipa (javni TV emiter) koja se na svoj način i u svom djelokrugu opire nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu, na njenu slavnu prošlost i budućnost, bez kalkulacija o tome šta su njeni naveći problemi i protivnici. Međutim, to će prouzrokovati otpor svih koji smo u najtežim trenucima bili uz našu domovinu, i uz TVSA od njenog osnivanja – kao što je i moja malenkost, navodi se na krjau saopštenja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA