U Kruščici kraj Viteza održan skup protiv izjednačavanja zločina u BiH

1419

U mjestu Kruščica kod Viteza danas je održan skup podrške pripadnicima Armije RBiH koji su nepravomoćno osuđeni na ukupno 27 godına zatvora zbog zločina nad zarobljenicima u objektu Crna kuća 1993. godine. Ova presuda se odnosi na četiri pripadnika vojne policije 325. br. brigade, dok je jedan oslobođen optužbe.

Mitingu se odazvao veliki broj građana, koji smatraju da se ovakvim presudama poistovjećuju zločini i uloga HVO-a sa odbrambenom ulogom Armije RBiH. Na mitingu su se mogla čuti i mišljenja da su zarobljenici, koji su bili zatočeni u Crnoj kući, danas zapravo živi te da su iskaze o svojim iskustvima promijenili nakon rata.

Organizatori skupa od nadležnih institucija, poručili su, očekuju odgovor na pitanje kada će biti procesuirani zločini koje su pripadnici HVO-a počinili nad Bošnjacima u Vitezu.

– Ovdje se ne radi samo o zločinu genocida u Ahmićima, nego i velikom broju zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom – poručeno je sa skupa.

Jasna je namjera, naglašeno je, da se zločini izjednače te da se prikaže kako su obje sukobljene strane podjednako odgovorne.

Organizator skupa je Koordinacija boračkih udruženja općine Vitez i SBK, a tokom okupljanja je istaknuto kako će borba za istinu i pravdu biti nastavljena.

– Ovo nije presuda pojedincima nego presuda Bošnjacima i Armiji RBiH. Poistovijetiti nekoliko šamara sa svirepim ubistvima stotina Bošnjaka u Vitezu je vrhunac licemjerstva – poručeno je.

Faktor.ba