U Prištinu sinoć vraćeno 30 žena i 74 djece pripadnika ISIL-a iz Sirije

931
Foto: Koha.net - Djeca pripadnika ISIL-a u prihvatnom centru

Sinoć je iz Istanbula na prištinski aerodrom stigao avion sa 30 žena i 74 djece kosovskih državljana koji su ratovali u Siriji. Također, sa ženama i djecom stigla su i četiri borca ISIL-a.

– Planirana operacija povrata nekih naših građana iz Sirije uspješno je završena – rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelrad Tahiri na aerodromu, dodavši kako će svi ostali detalji biti poznati danas.

Nakon nekoliko sati provedenih na aerodromu, dva autobusa sa ženama i djecom usmjerena su u vojnu bazu blizu Prištine, pod velikim sigurnosnim mjerama, prenose agencije.

Više od 300 građana Kosova, muškaraca, žena i djece otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani ISIL-a ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i djece, uključujući 60 djece koja su rođena na ratištu, zarobljeno otkako je ISIL gubio svoja područja.

Nije poznato jesu li se ovim dolaskom vratili svi državljani Kosova s ratišta na Bliskom istoku. Ni ministar ni policija nisu kazali ništa o tome jesu li se na Kosovo vratili i borci.

U 2015. godini Kosovo je donijelo zakon kojim se učešće na stranim ratištima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.