Umro nekadašnji lider alžirskog Islamskog fronta spasa

1000

Piše: Abdullah Nasup

Jučer je u Dohi u 88. godini umro Abbasi Medeni, nekadašnji lider alžirskog Islamskog fronta spasa.

Svoj politički aktivizam započeo je 1948., sa nepunih osamnaest godina, u vrijeme francuske kolonijalne vlasti. Priključio se Nacionalnom frontu za oslobođenje Alžira i učestvovao je u alžirskoj revoluciji za oslobođenje od Francuske, pokrenutoj 1954. Godine. U noći ustanka u novembru zapovijedao jednom grupom u odredu koji je napao na sjedište kolonizatorskog radija u glavnom gradu. Uhapšen je i u kolonizatorskom zatvoru je proveo sedam godina, sve do oslobođenja Alžira.

Njegov otac bio je imam džamije u pokrajini Biskra, te je pred njim započeo stjecanje islamskog znanja, da bi sa šesnaest godina započe učiti pred poznatim alžirskim alimom iz oblasti kiraeta, fikha i islamske historije, Nuajmom ibn Ahmedom en-Nuajmijem el-Biskirijem, koji je i najpoznatiji njegov šejh.

Završio je filozofski fakultet, a 1978. godine u Londonu je stekao doktorat iz oblasti pedagogije, te je jedno vrijeme radio kao univerzitetski profesor u Alžiru. Bio je član pokrajinske skupštine ispred Nacionalnog fronta za oslobođenje, međutim napustio je su stranku protiveći se njenom socijalističkom ideološkom usmjerenju i 1982. godine se počeo otvoreno zalagati za uspostavljanje islamske države.

Poslije ustavnih promjena i dozvole višestranačkog sistema, 1988. godine osnovao je Islamski front spasa, s kojim je na na lokalnim izborima 1990. godine bio apsolutni pobjednik izbora.

Nakon vojnog puča 1991. godine, Abbasi Medeni je uhapšen, a njegova stranka zabranjena. Uslijedile su godine krvave vojne diktature i brutalnih obračuna sa islamskim snagama.

Abbasi Medeni je 1992. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog pozivanja na proteste i „nanošenja ekonomske štete zemlji“. Nakon što su vlasti postigle sporazum sa Islamskom vojskom spasa 1997. godine, Medeni je pušten iz zatvora, ali mu je određen kućni pritvor u kojem je ostao sve do 2003. godine, kada mu je dozvoljeno da zbog teškog zdravstvenog stanja otputuje na liječenje u Dohu, u kojoj je ostao sve do smrti u srijedu 24. 4. 2019. godine.

Uz dozvolu alžirskih vlasti njegovo je tijelo preneseno u Alžir gdje je obavljen ukop.