UN: Netanyahuov plan aneksije Jordanske doline oprečan je međunarodnom pravu

212

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres zabrinut je zbog nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o planu da aneksijom pod izraelski suverenitet stavi Jordansku dolinu i druge dijelove okupirane Zapadne obale, javlja Anadolu Agency (AA).

“Generalni sekretar je zabrinut Netanyahuovom namjerom da, ako pobijedi na predstojećim izborima, aneksira Jordansku dolinu i sjever Mrtvog mora kao prvi korak nametanja izraelskog suvereniteta nad svim jevrejskim i drugim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je dalje poručio da bi provedba Netanyahuovog predizbornog obećanja predstavljala grubo kršenje međunarodnog prava i bila pogubna za potencijalne pregovore koji trebaju voditi kao željenom miru na Bliskom istoku.

“Izraelsko-palestinski konflikt treba rješavati na bazi UN-ovih rezolucija i na ideji uspostave dvije nezavisne države“, poručio je Dujarric.

Netanyahu je u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz Arapske lige su poručilo da takvi planovi u potpunosti blokiraju sve puteve za postizanje dogovora s Palestincima.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile Arapska liga i Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.