VIDEO: Afrika se cijepa na dva dijela

4463

Istočna Afrika odvaja se od ostatka kontinenta u okviru geološkog događaja koji bi za milion godina mogao taj kontinent ostaviti bez njegovog “roga”. Ipak, ova prirodna pojava već sada izaziva probleme.

Geološki procjep na istočnoj strani kontinenta, koji će jednog dana ispuniti ocean, širi se mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali.

Iz tog razloga, kenijski prometni put Mai Mahiu urušio se nakon što se ispod njega pojavila pukotina, izjavila je Kenijska nacionalna uprava za auto-puteve za “Daily nation”.

U procjep je prodrla voda, dodatno pogoršavajući problem stvaranjem dodatnih pukotina u zemljištu.

“Veliki rascjep razdvaja Afriku na dvije ploče. Ustanovili smo da se somalska ploča odvaja od ostatka kontinenta brzinom od 2,5 centimetara po godini. Ukoliko se ovaj trend nastavi, somalska ploča nastavit će se odvajati od nubijske ploče, što bi moglo dodatno ugroziti postojeću infrastrukturu i sigurnost stanovništva”, rekao je geolog David Adede.

Znanstvenici će nastaviti raditi na proučavanju ove pojave, kako bi mogli savjetovati vladu u vezi sa najsigurnijim mjestima za građenje puteva i kuća.

Odvajanje somalijske ploče izazvano je kretanjem dijela Zemljinog omotača, koji prenosi toplotu od Zemljinog jezgra ka njenoj površini./HMS/