Vijeće ministara BiH: SNSD i HDZ uzimaju ključna ministarstva, a Bošnjaci će gledati sa strane i aplaudirati

1184

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je s predsjednicima SDA i SNSD-a razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti, te da će u idućih par dana tri stranke odrediti po jednog predstavnika koji će usuglasiti zajednički sadržatelj te izjave.

– Realno je očekivati da zajednička izjava bude usuglašena do kraja ove sedmice. Ako se to dogodi, imat ćemo preduvjet da sjednemo i dogovorimo koncept Vijeća ministara kroz resore i da se ide na imenovanje mandatara – izjavio je Čović u intervjuu za bh. izdanje “Večernjeg lista”.
Naglasio je da će stranke HNS-a u pregovorima na državnom nivou insistirati na ministarstvima financija i vanjskih poslova, a da bi im mogao pripasti i resor pravde.

Sa druge strane SNSD i Milorad Dodik će pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, vjerovatno tražiti još dva ministarstva – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo transporta i komunikacija. To znači da će Bošnjacima ostati, da tako kažemo, najmanje važna ministarstva – odbrane, sigurnosti, civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

“Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH, moramo zadržati poziciju ministra vanjskih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da sudjelujemo u vanjskoj politici BiH”, kaže Dragan Čović.

Ukoliko SDA pristane na ovakav raspored snaga u novom sazivu Vijeća ministara BiH, Bošnjaci i BiH će u narednom periodu biti izloženi dodatnom poniženju i novim opstrukcijama.