Više od 500 zločinaca radi u Sipi i i policiji

2063

Majke žrtava genocida Srebrenice od nadležnih institucija traže da hitno smijene Jovana Ilića, šefa Odjela za ratne zločine u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli, koji je i sam na spisku učesnika u srebreničkom genocidu 1995. godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ekspertni tim napravljen od stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice prije nekoliko godina sačinio je spisak osoba za koje se zna da su učestvovali u žločinima nad bošnjačkim stanovništvom tokom jula 1995. godine u Srebrenici.

A, više od 500 osoba sa tog spiska trenutno su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) i u policijskim strukturama BiH.

Jedan od učesnika u srebreničkom genocidu bio je i Jovan Ilić, šef Odjela za ratne zločine u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli. Ilić je rođen u Banovićima, a u vrijeme agresije na BiH radio je u CJB Bijeljina i to u vrijeme kada su u Bijeljini i Janji počinjeni mnogobrojni zločini nad domicijelnim bošnjačkim stanovništvom.

Munira Subašić,  predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kazala je Patriu kako je ne iznenađuje to što je Ilić na rukovodećim pozicijama u SIPA-i, jer osim njega i stotine drugih osoba koje su počinile zločine u BiH sada radi na vrlo važnim pozicijama u zemlji.

– Gavrić Milisav, koji je u julu 1995. godine odveo mog sina, bio je načelnik policije u Srebrenici do 1999. godine. Kada sam počela vršiti pritisak na njega, on je skinut sa te pozicije, ali sada uživa u Srbiji – rekla je Subašić, piše NAP.