Vitez: Koordinacija boračkih udruženja osuđuje pokušaj izjednačavanja časne borbe Armije R BIH sa udruženim zločinačkim poduhvatom HVO-a

590

Sud BiH osudio je prije nekoliko dana četvoricu bivših pripadnika Armije R BiH iz Viteza na 27 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, fizičkog i psihičkog zlostavljanja zarobljenih hrvatskih civila u mjestu Kruščica kod Viteza 1993. godine.

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBi općine Vitez tim povodom izdala je saopćenje za javnost i osudila pokušaj izjednačavanja ove presude sa udruženi zločinačkim poduhvatom kojeg je počinio HVO u Vitezu.

“Mi, udruženja proistekla iz rata 92 – 95, pripadnici Armije RBiH smo zatečeni i iznenađeni izricanjem prvostepene presude bivšim pripadnicima Armije R BiH na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 27 godina.

Prije svega, iznenađuje opredjeljenje Suda BiH u pogledu vremena izricanja presude pa se stiče dojam da se efekti presude trebaju iskoristiti u političke svrhe.

Vječno opredjeljeni za istinu, bez sumnje da će ista u konačnici pobijediti i svjesni vremena u kojem se nalazimo, ovim putem želimo iskazati svoje neslaganje sa nakanama određenih sila da se izjednači časna borba Armije R BiH za odbranu države sa nečasnim radnjama udruženog zločinačkog poduhvata.

Podržavamo da se sankcioniše svaki zločin, ali ne po cijenu da se izjednačavaju zločini udruženog zločinačkog poduhvata, koje su činili pripadnici HVO-a, koji su u jednom danu ubili 116 civila, sa časnom borbom Armije R BiH, sa, kako je Sud BiH utvrdio, nehumanim postupanjem sa zarobljenim pripadnicima HVO-a.

Da je nepravično izjednačiti udruženi zločinački poduhvat sa časnom borbom Armije R BiH svjedoči i činjenica da su ljudi zbog kojih su prvostepenom presudom osuđeni pripadnici ARBiH na 27 godina i dan danas živi, zdravi i privređuju svojim porodicama.

Podsjećamo javnost, usporedbe radi, da bi mala beba od tri mjeseca Šuhreta Ahmić danas studirala ili bi zarađivala za svoju porodicu, ali je kao nedužna beba zapaljena u rerni šporeta.

Čvrsto vjerujemo u nevinost naših časnih boraca i očekujempo da će Sud Bosnbe i Hercegovine u drugostepenom postupku uvažiti argumente odbrane i donijeti oslobađajuću presudu za naše saborce”, navodi se na kraju saopćenja.