Vrati se i nasmij ih kao što si ih rasplakao

260

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Poštivanje roditelja i dobročinstvo prema njima je jedan od najboljih načina uspjeha i spasa. To je ibadet koji ima posebno visoko mjesto u islamu, i dovoljno je, da bismo ukazali na veličinu ovog ibadeta, napomenuti da je Allah, dž.š., naredio dobročinstvo prema roditeljima odmah nakon naredbe tevhida i obožavanja samo Allaha jedinog, objavivši: ”Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra’, 23.-24.)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., naredio je i podstakao muslimane na izvršavanje ovoga ibadeta u mnogim svojim hadisima. Tako Abdullah ibn Amr ibn As, r.a., prenosi da je neki čovjek došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: ”Allahov Poslaniče, ja sam došao da ti dam prisegu na hidžru (da ću učiniti hidžru) i ostavio sam svoje roditelje uplakane zbog toga.” Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao mu je: ”Vrati se i nasmij (razveseli) ih kao što si ih rasplakao.” (En-Nesai)

Musliman bi trebao ustrajati u dobročinstvu prema svojim roditeljima i nakon njihove smrti. Allah, dž.š., je iz Svoje neizmjerne milosti otvorio puteve dobročinstva prema roditeljima i omgućio vjerncima da čine dobro roditeljima dok su živi, ali i nakon njihove smrti. Allahov Poslanik, s.a.v.s., objasnio nam je da istigfar koji učimo i sadaka koju udjeljujemo za naše roditelje, mogu donijeti i priskrbiti mnogo sevaba i veliku nagradu našim roditeljima i nakon njihove smrti. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Čovjeku će biti povećani stepeni u Džennetu, pa će reći: ‘Otkud ovo?’ Odgovorit će mu se: ‘To je od istigfara tvoga djeteta za tebe.”’ (Ibn Madže)

Prenosi se od Aiše, r.a., da je jedan čovjek došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: ”Allahov Poslaniče, moja majka je iznenada umrla, a nije ostavila oporuku. Čini mi se, kad bi mogla progovoriti, da bi udijelila sadaku. Hoće li ona, kao i ja, imati nagradu ako udijelim sadaku za nju?” ”Da”, odgovorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s.” (Ibn Madže)

Ne mogu a da ovdje ne spomenem slučaj jednog muslimana koji je ispričao: ”Bio sam sa svojim prijateljem kada je raspoređivao novac od svoje skromne plate, brojeći: ‘100 maraka djetetu za školarinu, 200 maraka za kućne potrepštine, 20 maraka za moju majku i 20 maraka za moga babu.’

Rekao sam: ”Stani, stani! Zar mi nisi rekao da su ti otac i majka davno umrli?!”

Odgovorio je uz osmijeh na licu: ”Da, moji roditelji su davno umrli na zemlji, ali u mom srcu neće nikada umrijeti. Osjećam da im je moje dobročinstvo sada najpotrebnije, zato redovno udjeljujem sadaku za svoju majku i svoga babu.”