Vučić: Srbija ne priznaje Kosovo, molim se Bogu da neko u narednih 20 godina postigne rješenje

706

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Kosovskoj Mitrovici da je njegova obaveza da kaže da će Srbija i u dobru i u zlu uvijek biti uz svoj narod na Kosovu. Јoš nemamo nikakav nacrt rješenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo, poručio je Vučić i naglasio da će neko, nekada u budućnosti morati da postigne dogovor sa Albancima.

Predsjednik Vučić je rekao da je na Kosovo došao da otvoreno razgovara o teškoj poziciji Srbije i to na jedini način na koji se istina saopštava – oči u oči, lice u lice.

“Ne znam koliko će Srbija da me sluša ali da ćutim ne mogu i ne smijem, ali još manje smijem da se pravim nevješt i lud.

Predsjednik Srbije kaže da mu je dužnost da priča i o neostvarenim snovima i iluzijama, o tome što su Srbi vjerovali da su nadmoćni i vječni i da su drugi gluplji i slabiji od njih.

Srbi su ginuli i za Knin, i za Sarajevo i za Prištinu a danas je, podsjeća, tamo manje Srba nego što ih je ikada bilo.
“Nema nas tamo ne zato što su drugi bili jači i pametniji, već zato što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez sveijta ne može”, poručio je Vučić.

“Moj posao realnost a ne mitovi”

Kompromis je, kaže, kad svako dobije po nešto a niko ne dobije sve.
“Neću da radim protiv svoje zemlje i neću da lažem svoj narod”, napomenuo je Vučić.
Vučić je istakao da njegov posao nisu mitovi, već realnost.
“Ono što jeste sada i ovdje, na ovom Kosovu i ovoj Srbiji a ne nekoj nebeskoj Srbiji. Više puta smo pali sa te nebeske i više nemamo koga da šaljem na to nebo, sa neba se ljudi ne vraćaju”, napomenuo je Vučić.

Nema nas, prijatelji, poručio je Vučić ističući da se Srbi ne rađaju dovoljno. ” Umiremo previše, napuštamo sela i gradove”.

“Ostali ste ovdje vi najjači i najhrabriji. Ne zaboravite da nas je početkom devedesetih bilo tri puta više na Kosovu. Zato danas ne pjevam borbene pjesme i neću da vas huškam. Nećemo dozvoliti da neko koristi municiju i oružje protiv vas”, naveo je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na navode da ova vlast mora do kraja godine da prizna nezavisnost Kosova, predsjednik je istakao da nikome od njih ne pada na pamet da u tom poslu učestvuje.
“Ovdje pred vama otvoreno govorim – nemamo nikakav nacrt rješenja, nisomo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo”, naglasio je Vučić.

“Rješenje, ponavljam, nije ni na vidiku, ali se nadam i Bogu molim da ga makar neko u narednih deset ili dvadeset godina postigne. Sve drugo značilo bi kraj našeg postojanja na Kosovu”, naglasio je Vučić.