Zabrinjavajući prizor: Neofašisti marširali ulicama Trsta

531

Trst, nekadašnji grad šopinga i današnji grad penzionera, u subotu je veliku feštu povodom stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu okončao visokom uličnom napetošću radi marša nekoliko hiljada neofašista – aktivista, militanata i simpatizera stranke CasaPound.

Obožavatelji Benita Musollinija, Gabriela D'Annunzia i američkog filofašističkog pjesnika Ezre Pounda, po kojem su krstili svoj pokret, došli su u najveću jadransku luku iz cijele Italije, u oko pedesetak autobusa. Ulicama koje su od fašizma prije 70-ak godina oslobađali hrvatski i slovenski partizani, ponosno su marširali, noseći na čelu kolone D'Annunzijevu zastavu Rijeke s jednoglavim orlom, zastavu Dalmacije s tri venecijanska lava i zastavu Istre.

Kako u svom “kulturnom djelovanju” uživaju neskrivenu podršku italijanskog ministra unutarnjih poslova i desnog populista Mattea Salvinija, a i on njihovu, ni apeli svih tršćanskih institucija i civilnoga društva, uključujući i vjerske zajednice, nisu pomogli da im represivni aparat jasno i glasno poruči da u Trstu nisu dobrodošli.

Italijanska policija nije zabranila njihov, sedmicama unaprijed najavljeni marš, ali je zbog opasnosti od izbijanja uličnih obračuna s antifašističkim kontraprosvjednicima u subotu predvečer svečano proglasila policijski sat, “coprifuoco”.

U izjavi za javnost Udruženja antifašista i antirasista Trsta navodi se da je neofašistički pokret otvorena prijetnja demokratiji, socijalnoj inkluziji, različitosti i kulturnoj integraciji koja je sastavni dio tršćanskog života već stoljećima.

“Njihova je namjera pokrenuti rat protiv migranata i svih manjina koje smatraju smetnjom etničkoj čistoći italijanske kulture. Nazivaju se zaštitnicima bijelih žena i promiču stereotipne laži o seksualno grabežljivim strancima kako bi imali pokriće za svoj rasizam, mržnju i teritorijalne pretenzije.

Pokret CasaPound u Trstu ne postoji, oni programirano dolaze da nas zavade. Njihov plan da izaberu naš grad za svoj fašistički spektakl upućuje na dublje namjere, jer Trst je dobro osjetio posljedice nacionalističkih politika 20. stoljeća.

Salvinijevi fašistički štićenici iz CasePound u subotu su oko 19.30 okončali marš i održali svoje poznate ulične govore, te su se povukli na zatvoreni koncert koji se ipak nije održao u Rijeci, kako su slavodobitno najavljivali, nego u znakovitome tršćanskome kafiću “Fiume”.

(Slobodna Dalmacija)