Zabrinjavajući propusti u registraciji birača iz inostranstva

492

Propusti pri registraciji birača iz inostranstva mogu nanijeti veliku štetu čitavom izbornom procesu, naročito interesima bošnjačkog naroda. Naime, iz Amerike smo dobili zabrinjavajuće pismo, a u kojem nas jedan naš zemljak obavještava da se događaju veliki problemi pri registraciji za izbore
” Na osnovu komunikacije između nas koji smo glasali na prethodnim izborima u BiH, uvidjeli smo da niko od nas nije dobio PRP-2 formular na kućnu adresu kao što smo trebali i kako je naznačeno na www.izbori.ba. Kontaktirali smo CIK i oni tvrde da je sve trebalo biti poslano do 15. juna i da je do američkih pošti. Ukoliko oni koji su bili prije registrovani za glasanje (i koji očekuju obrazac PRP-2 da im dođe kao i prije) ne ispune bar obrazac PRP-1 i tako se ponovo registruju, onda će izgubiti pravo glasa na oktobarskim izborima. Znajući da je ogromna većina registrovanih birača iz reda Bošnjaka sa područja manjeg entiteta, dovodi se u pitanje da li je nešto drugo posrijedi, ili je stvarno do američkih pošti. Ne znamo kakva je situacija u zapadnoj Evropi i Australiji, ali koordinatori koji rade pri džematima su zabrinuti da ne bude slab odziv birača”, navodi se u spomenutom pismu našeg zemljaka iz Amerike.
Naglašavamo da je krajnji datum registracije birača iz inostranstva 29.juli 2014. Pozivamo sve da poduzmu neophodne mjere kako bi se ispravili uočeni nedostatci.