Zalihić nakon kritika na rad Hitne pomoći: Na brzini nam čestitaju i zavide kolege iz regiona

286
Foto:Klix.ba

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević na jučerašnjoj sjednici žalio se na rad JU Hitna pomoć KS kojoj je, kako kaže, trebalo čak 25 minuta da dođe na intervenciju u Stupskoj ulici u Sarajevu kako bi pružila pomoć povrijeđenima u požaru koji se desio prije deset dana.
U međuvremenu reagirao je otvorenim pismom direktor JU Hitna pomoć KS Adem Zalihić koji je istakao da su navodi zastupnika Suljevića netačni i da su nakon primljenog poziva upućena dva vozila koja su stigla na mjesto događaja, prema njegovim riječima, za osam minuta.

“Poslije toga smo na teren uputili još dva vozila (poziv od PU Ilidža, Vatrogasne službe i građana zaprimljen u 05:10 sati, a prve dvije ekipe stigle na odredište u 05:18 sati). Mi smo nakon trijaže pacijenata počeli s reanimacijom beživotnog tijela muškog spola. Dvije ekipe bile su konstantno prisutne i pružale su pomoć stanovništvu, a rezultat je zbrinjavanje 16 pacijenata te transport majke i djeteta na Pedijatrijsku kliniku. U centralni objekat ZHMP KS se javilo još sedam pacijenata, od kojih se jedna žena trasnsportuje na KUM, a dvoje djece na Pedijatrijsku kliniku”, napisao je Zalihić.

Kaže da je povodom ovog događaja pružena stručna medicinska pomoć s četiri kardiomobila i s četiri medicinsko-terenske ekipe, za 23 građana KS, od kojih je jedan završio sa smrtnim ishodom, dok je pet pacijenata transportovano na hospitalno zbrinjavanje.

Istakao je da su sve raspoložive snage stavljene u funkciju pružanja hitne medicinske pomoći s odgovornim ljekarom smjene prisutnim na mjestu događaja, što je ukupno trajalo dva sata i i 12 minuta, tj. od 05:10 do 07:22 sati. On napominje da za sve navedeno postoji uredna dokumentacija, u pisanoj i audio formi.

“Nakon svega navedenog moramo izraziti našu konsterniranost istupom uvaženog zastupnika, jer je bilo za očekivati da se čuju pohvale u skupštinskim klupama za profesionalnu i požrtvovanu angažiranost naših ekipa. Zatečenost je tim veća, jer ne možemo da vjerujemo da se tako olako mogu iznositi neprovjerene informacije u vrhovnoj zakonodavnoj instituciji KS. Smatramo da nas je s ovim nepromišljenim istupom uvaženi zastupnik diskreditovao u javnosti. Ne ulazeći koji su razlozi za to, ističemo da nikome ne možemo dopustiti da iznosi javno neistine na račun Hitne pomoći i njenih uposlenika, i time nipodaštava naš trud i ugled koji je poznat i van granica KS”, dodaje Zalihić.

On ističe da je bitno upoznati javnost s činjenicom da je zvanična analiza brzine dolaska ekipa Hitne pomoći u posljednje tri godine na mjesto nesreće, kada su u pitanju reanimacije, pokazala da ona iznosi 5,94 minute na čemu im, kako kaže, čestitaju i zavide mnoge kolege širom regiona, a ne samo u BiH. Ta brzina je rezultirala, nastavlja on, time da su u pomenutom periodu imali 87 uspješnih reanimacija.

“Moramo uvaženog zastupnika Samira Suljevića pitati da li zna kako će se poslije njegovog istupa osjećati naši uposlenici koji će hitati kroz saobraćajnu gužvu da pruže hitnu medicinsku pomoć ugroženim građanima, jer će ih možda neko početi prozivati da kasne, da su neodgvorni, da ne dolaze na lice mjesta na vrijeme? Da li je uvaženi zastupnik svjestan svoje odgvornosti i posljedica koje mogu prouzrokovati riječi koje je izrekao na račun ekipa Hitne pomoći KS? Da li je svjestan da to može u negativnom smislu utjecati na naš vrlo težak i odgovoran posao? Stoga, uvaženog zastupnika Samira Suljevića s obzirom na njegovu važnu funkciju na najljepši mogući način savjetujemo da sve što iznosi u javnosti dobro provjeri, jer u suprotnom može nanijeti nesagledivu štetu po pitanju ugleda i digniteta pojedinaca i institucija u KS”, zaključio je Adem Zalihić.

(Saff/Klix)