Zašto SBB-ova ministrica Ademaj štiti strane proizvođače lijekova

461

Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, održanoj u petak 29. juna, odbijen je prijedlog ministrice zdravstva Zilhe Ademaj da se donese nova lista lijekova za Kanton Sarajevo.

Na insistiranje premijera Adema Zolja ova tačka je povučena i vraćena na doradu resornom ministarstvu i Komisiji za lijekove. Razlozi za to nisu bili formalne nego suštinske prirode. Lista lijekova u prijedlogu resorne ministrice, koji su podržale njene kolege iz SBB-a, sadrži lijekove stranih proizvođača i ne predviđa zaštitu domaće farmaceutske industrije.

Resorna ministrica prijedlog je pokušala opravdati ranijim žalbama stranih proizvođača, iako ih je Konkurencijsko vijeće odbacilo jer je u svim zemljama regiona i cijele Evropske unije sasvim uobičajeno da lijekovi koji se plaćaju sredstvima iz budžeta budu domaće proizvodnje. Na samoj sjednici premijer Zolj jasno je kazao da se sporni prijedlog mora vratiti na doradu i da će Vlada koju predvodi zaštititi domaće proizvođače lijekova, u čemu ga je, srećom, podržala većina ministara. Da je ovakav prijedlog usvojen, bio bi to argument advokatima stranih kompanija da na sudu obore odluku koju je Konkurencijsko vijeće donijelo prošle godine.

Uskoro će se saznati pravi razlozi zbog kojih je ministrica Ademaj insistirala da se usvoji lista na kojoj se nalaze strani lijekovi. Ako je Konkurentsko vijeće već reklo da je Vlada i ranije bila potpuno u pravu kada je davala prednost domaćim lijekovima, onda imamo pravo sumnjati da je riječ o nekim drugim, reklo bi se ličnim interesima.