Zašto se Katar baš sada povlači iz OPEC-a?

1811

Piše: Abdullah Nasup

Sa'd el-Kabi, ministar energije i izvršni direktor Qatar Petroleuma, objavio je na konferenciji za medije da je njegova zemlja obavijestila OPEC da se povlači iz članstva u toj organizaciji od 1. januara 2019.

U saopćenju katarskog ministra, kao objašnjenje ove odluke, navedeno je da se Katar želi fokusirati na eksploataciju plina, koji je toj zemlji „važniji od eksploatacije nafte i dugoročno je korisniji za ostvarenje strateških ciljeva Katara“.

Očeku je se da će se 6. decembra u Beču održati sastanak članica OPEC-a kako bi se donijela odluka o tome hoće li članice smanjiti proizvodnju nafte u sljedećoj godini. To će biti posljednji sastanak na kojem će Katar učestvovati kao članica ove organizacije.
Što se tiče utjecaja izlaska Katara iz članstva OPEC-a na cijene nafte, ministar Kabi je kazao da njegova zemlja ne proizvodi velike količine nafte tako da nije očekivano da će se cijene nafte povećati. No, analitičari ističu kako se povećanje cijena nafte može očekivati, ne zbog količine katarske naftne proizvodnje, nego zbog negativnog utjecaja koji ostavlja činjenica da se jedna zemlja koja je članica OPEC-a od 1961. godine povlači iz članstva, što bi moglo smanjiti utjecaj ovog najvećeg naftnog saveza na svijetu.

Obim naftne proizvodnje Katara

Katar proizvodi oko 600.000 barela sirove nafte dnevno i to je sedamnaesta zemlja na svijetu po količini proizvodnje nafte, dok se u Kataru nalazi svega 2% svjetskih rezervi nafte. S druge strane, Katar je svjetski izvoznik plina broj jedan i to ovu zemlju čini jednom od najbogatijih na svijetu.
Katar je prva zaljevska zemlja koja se povlači iz OPEC-a, ali neće biti jedina koja nije član te organizacije. Bahrejn i Oman, koji dnevno proizvodi milion barela nafte, također, nisu članice OPEC-a.

Da li je odluka o povlačenju iz članstva u OPEC-u političke prirode?

Uprkos tome što je katarski ministra insistirao da je odluka ekonomska, a ne politička, mediji izvještavaju da je odluka više političke, nego ekonomske prirode, s obzirom da je katarski ministar izjavio: „Ne povlačimo se iz proizvodnje nafte, nego iz organizacije koju kontrolira jedna država“, očito aludirajući na Saudijsku Arabiju.

Teško je, pored ove izjave, povjerovati da odluka nema političku dimenziju, naročito ako znamo i da je Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja, također, u krizi odnosa usljed izolacije Katara od strane Saudijske Arabije i njenih saveznika, koja traje više od godinu dana.
Stručnjaci smatraju da razlozi kojima je Katar obrazložio svoju odluku, nisu uvjerljivi. Oni pojašnjavaju da članstvo u OPEC-u nema negativan utjecaj na energetski razvoj te zemlje, te da ne postoje ekonomski opravdani razlozi za napuštanja te organizacije.

Thierry Bros, stručnjak sa Oxford Institute for Energy Studies, smatra kako nije bilo logično da se Katar pojavljuje na sastancima OPEC-a kojima predsjedava predstavnik Saudijske Arabije, koja se prema Kataru odnosi kao pravi neprijatelj. U takvim okolnostima, smatra on, bilo je očekivano da će Katar prije ili kasnije napustiti članstvo u OPEC-u.
Reakcije članica OPEC-a su različite. I dok iranski predstavnik „žali, ali i razumije“ odluku Katara, dotle ministar vanjskih poslova UAE smatra da je to politička odluka koja je „pokazatelj reduciranja političkog značaja i uloge usljed političke izolacije Dohe“.

Hoće li se povećati cijene nafte?

Iako je katarska odluka neočekivana, to je, ipak, više simbolička odluka i nije realno očekivati da će utjecati na povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu.
Fiona Cincotta, analitičarka City Indexa, ističe da se važne odluke donose izvan OPEC-a. To jest, primanje u članstvo ove organizacije ili izlazak iz nje, neće utjecati na promjenu cijena nafte, jer važne odluke donose se izvan OPEC-a.

Ipak, uprkos tome što je katarsko napuštanje OPEC-a sibmolično, cijene nafte su jutros porasle za 5%, a neki analitičari smatraju da je upravo odluka Dohe uzrok tome. Međutim brojni analitičari ne slažu se s tim tumačenjem i smatraju da su dva glavna razloga povećanja cijena nafte sporazum između Kine i SAD-a o trgovinskom primirju u trajanju od 90 dana, koji je postignut na margini samita G-20, te najavljeni sastanak članica OPEC-a na kojem će se, kako se očekuje, raspravljati o smanjenju proizvodnje nafte za sljedeću godinu.

Hoće li povlačanje Katar iz članstva dovesti do raspada OPEC-a?

Od velikog pada cijena nafte sredinom 2014. godine, stalno se postavlja pitanje ima li OPEC budućnost, dok se uloga te organizacije na tržištu nafte vidno smanjuje. Katarska odluka o napuštanja OPEC-a ponovo je aktuelizirala ovo pitanje. Analitičari smatraju da će izlazak Katara oslabiti utjecaj OPEC-a.
Robin Mills, izvršni direktor kompanije Qamer Energy, kazao je: „S obzirom da je mali proizvođač nafte, Katar nije zemlja koja je bitna sama po sebi, ali njeno povlačanje predstavlja razočarene za zemlje članice OPEC-a, jer su se nadale da će privući nove zemlje u članstvo.“
Bloomberg smatra da povlačenje Katara ugrožava kohezivnost najveće grupe naftnih proizvođača.