Zašto se zaljevske zemlje jagme za organiziranje sportskih događaja?

491

Saudijska Arabija, Emirati i Katar troše ogromna sredstva na organiziranje sportskih manifestacija. U decembru će u Diriji, kolijevci dinastije Saud, biti organiziran svjetski važan bokserski meč.

Saudijska Arabija potrošila ja pedeset miliona dolara za organizaciju ovog meča, a boks je posljednji u nizu pokušaja saudijskog prijestolonasljednika da pokaže finansijsku moć njegove kraljevine. Karte za prednja sjedišta prodavat će se po cijeni do 13.000 dolara, a arena u kojoj će se održati meč može primiti 20.000 gledalaca. Pored ovog bokserskog meča, Dirija će ugostiti i teniski turnir na kojem će učestvovati osam trenutno najbolje plasiranih tenisera na svjetskoj ATP listi, a vrijednost turnira je tri miliona dolara. U januaru sljedeće godine Saudijska Arabija će ugostiti i reli Pariz-Dakar. Istog mjeseca Barselona i Real Madrid u Džiddi će odigrati utakmicu španskog super kupa, za što će španski nogometni savez inkasirati između 35-40 miliona dolara.

Uz sve to, postoje glasine da saudijski prijestolonasljednik želi kupiti nogometni klub Manchester United; uz napomenu da je Katar vlasnik slavnog francuskog klupa PSG-a, dok Emirati posjeduju Manchester City.

Međutim, Rijad je tek treći glavni grad zaljevskih zemalja, koji pokušava da iskoristi sport u svrhu političke promocije – Doha i Abu Dabi već su potrošili milijarde dolara da bi postali domaćini brojnih svjetskih sportskih događaja.

Katar će potrošiti 200 milijardi dolara za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, dok su Emirati za unapređenje staze za utrke formule jedan potrošili 40 milijardi.

Organizacije za ljudska prava ulažu brojne žalbe zbog lošeg stanja ljudskih prava u zaljevskim zemljama, pa je organiziranje velikih sportskih dogaćaja način da te zemlje skrenu pažnju javnosti sa tih neželjenih tema na zabavu i glamur.

Mnoge sportske zvijezde odlučile su zaobilaziti Saudijsku Arabiju neposredno nakon što su saudijski obavještajni agenti brutalno iskasapili saudijskog novinara i disidenta Hashoggija, ali je magija novca pobijedila čast i sportske zvijezde počinju se vraćati Saudijskoj Arabiji.

Rivalstvo između zaljevskih zemalja vidiljivo je i u borbi za prava emitiranja sportskih događaja. Katar je potrošio deset milijardi dolara za ekskluzivno pravo emitiranja sportskih događaja u arapskiom zemljama preko kanala BeIN Sports, dok saudijski piratski kanal BeoutQ nelegalno emitira niz tih sportskih događaja, a Katar optužuje saudijsku dinastiju da stoji iza tog kanala.

Financial Times isitče kako je Saudijska Arabija bila najveće tržište BeIN Sportsa, i siigurno je da će Saudijska Arabija, sada kad bojkotira Katar, pokušati da se domogne određenih prava, što znači zaoštravanje regionalnog natjecanja. FT napominje kako Katar potražuje milijardu dolara od Saudijske Arabije kao naknadu za piratsko prikazivanje sadržaja za čije emitiranje Katar ima ekskluzivno pravo.

Čini se kako će zaljevski suparnici međusobne političke razmirice prenijeti na sportske terene.

Izvor: Financial Times