Željko Komšić neće glasati za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez ANP-a

18

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je Srni da će sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara biti zakazana čim budu ispoštovane sve proceduralne pretpostavke.

Komšić je naveo da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara ukoliko nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo NATO-u.

Lideri stranaka pobjednica općih izbora 2018. godine SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su u ponedjeljak, 5. avgusta, dogovor o principa za formiranje vlasti prema kojima bi Vijeće ministara trebalo da bude formirano u roku od 30 dana.

Teoretski, odluka o izboru mandata može se donijeti i preglasavanjem jer je Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH uređeno tako da se odluke koje se tiču vanjske politike obavezno donose konsenzusom, dok se odluke koje se tiču unutrašnje politike donose većinom glasova. No, sasvim je isključena mogućnost da bošnjački član Predsjedništa, Šefik Džaferović, zajedno sa Dodikom, sudjeluje u preglasavanju Komšića, što praktično znači da odluku o izboru mandatara u svojim rukama drži Željko Komšić.